Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» με την οποία, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, καλούν στη συγκρότηση ενός νέου Κινήματος Αδεσμεύτων με στόχο τη διάλυση των στρατιωτικών συνασπισμών, παρουσίασαν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν και η Ετζέ Τεμελκουράν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν -στο περιθώριο του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25- ο γραμματέας του κόμματος, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία και η αυτεξόριστη τουρκάλα ακτιβίστρια και συγγραφέας διακήρυξαν την έναρξη ενός νέου κινήματος των Αδεσμεύτων, το οποίο στοχεύει στην καθιέρωση «βιώσιμης ειρήνης», με σκοπό να αντικατασταθούν «όλα τα στρατιωτικά μπλοκ» με ένα «διεθνές σύστημα ασφάλειας το οποίο αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει την φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαντολλογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη».

Παράλληλα, οι τρεις ομιλητές -άπαντες συνιδρυτές του σχήματος της «Προοδευτικής Διεθνούς»- μίλησαν για φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής και οικονομικών κρίσης, του πολέμου και των γεωπολιτικών εντάσεων, των κοινωνικών κινημάτων και των δικαιωμάτων.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και την εγκληματική εισβολή του Πούτιν, ενώ τάχθηκε κατά της συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που ψηφίστηκε στη Βουλή, δηλώνοντας -μεταξύ άλλων- πως εξυπηρετεί τον αμερικάνικο μιλιταρισμό, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης ενός πολεμοχαρούς ΝΑΤΟ και δημιουργεί μια ακόμα πιο εξαρτημένη Ελλάδα.

«Μακάρι να ήταν αχρείαστη. Όμως, δεν είναι αχρείαστη στον εν εξάρσει μιλιταρισμό των ΗΠΑ. Δεν είναι αχρείαστη σε όσους χρειάζονται μια Ελλάδα εξαρτημένη και ανασφαλή» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι η χώρα μετατρέπεται σε «πεδίο βολής φθηνό» ενώ η Αλεξανδρούπολη τίθεται στο στόχαστρο πυρηνικών ανταλλαγών, χωρίς εγγυήσεις για τα ανατολικά μας σύνορα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η «κλιμάκωση ενός πολεμοχαρούς ΝΑΤΟ για να βρει ρόλο που προηγουμένως δεν είχε».

Ερωτηθείς για πιθανούς συμμάχους της «Προοδευτικής Διεθνούς» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως αυτό εξαρτάται από τους λαούς και δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ρέπει προς ΝΑΤΟϊκό παραλήρημα. Οι πλούσιες χώρες», υποστήριξε, «πλούτισαν ούσες ουδέτερες. Τώρα, πέφτουν στην παγίδα του ΝΑΤΟϊκού παραληρήματος», κάνοντας αναφορά στη Φινλανδία που αναμένεται να καταθέσει αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

» Θα εξαρτηθεί από τους λαούς της Ευρώπης αν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την παγίδα».

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις, στην πολιτική του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, καθώς και στο… μέλλον του στο Εργατικό Κόμμα, λέγοντας πως «θα πρέπει να γίνει ξανά μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που ζητούν πολύ ψηφοφόροι».

Κληθείς να σχολιάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνους καιρούς» εστιάζοντας στην επείγουσα κατάπαυση του πυρός. «Πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο τώρα, διαφορετικά το μέλλον θα είναι ζοφερό» ήταν το μήνυμά του, υπογραμμίζοντας πως «εξαιτίας των παγκοσμίων κοινωνικών ανισοτήτων οι πρώτοι που θα υποφέρουν από τον πόλεμο είναι οι φτωχοί των φτωχών και, αμέσως μετά, των πλούσιων κρατών. Οι τελευταίοι που θα υποφέρουν ποτέ από τον πόλεμο είναι οι πλούσιοι των πλούσιων κρατών».

«Πρέπει να σκεφτούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και τί προβλήματα προκαλούμε στους λαούς. Όσο συνεχίζεται η σύγκρουση, τόσο πιο ζοφερή γίνεται η κατάσταση για όλο τον κόσμο» πρόσθεσε. Δεν παρέλειψε, δε, να τονίσει πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 40 πολεμικές συγκρούσεις που δεν συγκεντρώνουν το ίδιο ενδιαφέρον με αυτόν στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς από το in για την κατεύθυνση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κόρμπιν υποστήριξε πως φαίνεται να υπερβαίνει αυτήν ενός οικονομικού και κοινωνικού μπλοκ και οδεύει προς ένα μπλοκ κοντά στο ΝΑΤΟ και μια στρατιωτική συμμαχία. «Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο μπορούμε να μετανιώνουμε, διότι πολλοί εξ ημών θέλαμε να πετύχουμε κάτι άλλο εντός της ΕΕ. Θέλαμε να έχουμε μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και ένα πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, μια οικονομική στρατηγική που δεν θα τιμωρούσε κοινωνίες, όπως τιμωρήθηκε η Ελλάδα από την ΕΚΤ και από την ίδια την ΕΕ».

Όπως είπε, το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τον Μπόρις Τζόνσον, δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει, από τη μια μέρα στην άλλη αυτό αλλάζει. «Οι δηλώσεις που κάνει δείχνουν ότι πάντοτε μιλάει για μια «παγκόσμια Βρετανία», ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει τις σχέσεις με άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Θα ήθελα να έχουμε μια στενή σχέση και να είμαστε μια δύναμη καλού και ειρήνης».

Τέλος, η Ετζέ Τεμελκουράν, αναφερθείσα στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως μια τέτοια σύγκρουση δεν έρχεται ξαφνικά. «Προετοιμάζεται στις κοινωνίες με την κανονικοποίηση της εικόνας του πολέμου γύρω τους», σημειώνοντας πως είμαστε με την Αριστερά, το Δίκαιο, το Καλό, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

«Ο νεοφιλελευθερισμός μας έπεισε ότι ο άνθρωπος επιβιώνει με το νόμο της ζούγκλας, κάνοντάς μας υποσυνείδητα να θέλουμε να ταυτιστούμε με τον ισχυρό. Ονομάζοντας όμως έτσι «αδύνατο» αυτό που είναι πραγματικά σωστό και καλό, έχουμε ήδη περάσει στο στρατόπεδο του κακού».

Αναλυτικά η Διακήρυξη:

«Είμαστε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού, όπως είμαστε στο πλευρό κάθε λαού που υποφέρει από εισβολή, ξεριζωμό και κατοχή.

Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων καθώς και μια περιεκτική Συμφωνία Ειρήνευσης που θα εγγυώνται η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Συνιστούμε τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου για τους Πρόσφυγες των οποίων τα δικαιώματα, ιδίως εκείνο της φιλοξενίας σε ασφαλές περιβάλλον, πρέπει να γίνονται σεβαστά πάντοτε και ανεξάρτητα από εθνότητα, θρησκεία κλπ.

Απορρίπτουμε την διαίρεση της υφηλίου σε ανταγωνιστικά μπλοκ τα οποία επενδύουν στον αχαλίνωτο μιλιταρισμό, σε υπερσύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής, και σ’ ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Πιστεύουμε ότι βιώσιμη Ειρήνη απαιτεί την αντικατάσταση όλων των στρατιωτικών μπλοκ από ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας το οποίο αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει την φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαντολλογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη.

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, καλούμε όλες και όλους του δημοκράτες της Υφηλίου θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ. Θεωρούμε ότι η συμπόρευση ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΚΡΑΤΩΝ είναι ο μοναδικός δρόμος προς την Βιώσιμη Ειρήνη και προς ένα κόσμο ικανό να αποτρέψει την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και να κληροδοτήσει στην επόμενη γενιά πραγματική ευκαιρία δημιουργίας των συνθηκών για την παγκόσμια κοινή ευημερία».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠλεύρης: Εμείς ζητάμε αποζημίωση από της Novartis, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στη σκευωρία
Επόμενο άρθροΑκρίβεια: Αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα