Το ύστατο χαίρε θα πει αύριο Σάββατο στον Βασίλη Παπαζάχο, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών, η πανεπιστημιακή κοινότητα και η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 13:30 στον Καθεδρικό Ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η σορός του θα μεταφερθεί στην γενέτειρά του, το Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου θα ενταφιασθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Σπουδαία διαδρομή

Ο Βασίλης Παπαζάχος ανέδειξε τα ανά την επικράτεια σεισμικά ρήγματα και κληροδοτεί, ακόμα, στην επιστήμη της Γεωφυσικής τουλάχιστον εννιά βιβλία, περισσότερες από διακόσιες δημοσιεύσεις στα πιο έγκυρα ξένα επιστημονικά περιοδικά, αναρίθμητες συμμετοχές και παρεμβάσεις του σε διεθνή συνέδρια, τεράστια συμβολή στην διαμόρφωση της σύγχρονης αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και γενικότερα ένα σπουδαίο έργο.

«Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών και επισημαίνεται ότι «το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό του 1978» και προστίθεται: «ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του».

Το άγνωστο περιστατικό με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του ζήτησε την γνώμη του στον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (6,5 Ρίχτερ, 48 νεκροί) της 22ας Ιουνίου 1978 για το εάν πρέπει να δώσει εντολής εκκένωσης της πόλης ενόψει φημολογούμενου μεγαλύτερου και πιθανότατα πιο καταστρεπτικού σεισμού, εκείνος απάντησε αρνητικά αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ουδέποτε εγκατέλειψε το διαμέρισμά του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πίσω από την Ροτόντα, όταν ο Εγκέλαδος επισκεπτόταν την πόλη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Λακαζέτ «έσωσε» τον βαθμό στο τέλος για τη Λυών, 1-1 με τη Νις
Επόμενο άρθροΣτάθης Παναγιωτόπουλος: Στον ανακριτή για συμπληρωματική κατάθεση