Βελτιωμένος παρουσιάζεται ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρησεων για 3ο συνεχόμενο εξάμηνο, αγγίζοντας τις 13 μονάδες – επίδοση που αποτελεί υψηλό δεκαετίας, επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με τη νέα έκδοση της Έρευνας Συγκυρίας που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, βάσει έρευνας πεδίου σε δείγμα 1.160 επιχειρήσεων.

 

Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΜμΕ (54%) ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης. Ωστόσο, κάποιες ανησυχίες επιβράδυνσης της δυναμικής εγείρει η πορεία του δείκτη μελλοντικής ζήτησης, ο οποίος (αν και παρέμεινε σε θετικό έδαφος) παρουσίασε πτώση 10 μονάδων. Εμβαθύνοντας την ανάλυσή μας, παρατηρούμε ότι θετικά ξεχωρίζουν οι μεσαίες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών άνω των €2,5 εκ.), ο κλάδος της βιομηχανίας για τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του καθώς και ο κλάδος των κατασκευών για την εντονότερη άνοδο (από χαμηλά, ωστόσο, επίπεδα).

 

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος συμβαδίζει με την βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του τομέα των ΜμΕ (με τις λειτουργικά κερδοφόρες επιχερήσεις να καλύπτουν πλέον το 77% του τομέα από 66% το 2014), έχοντας ως βασικό άξονα στήριξης την αυξημένη εξωστρέφεια.

 

Εστιάζοντας στις μεσαίες επιχειρήσεις, παρατηρούμε ότι οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργική κερδοφορία τους κατά την τελευταία πενταετία (12,7% κατά μέσο όρο το 2018 από 8,2% το 2014), ενώ αντίθετα η κερδοφορία των μη εξωστρεφών επιχειρήσεων επιδεινώθηκε (6,7% το 2018 από 8,4% το 2014). Η σταδιακή βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών συμβαδίζει επίσης με τη βαθμιαία βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης.

 

Οι ΜμΕ εντοπίζουν θετικότερη διάθεση των τραπεζών για νέες χορηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα θετικά συμβάλει η βαθμιαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού (από 5,4% το 2011 σε 4,3% το 2018).

 

Ως αποτέλεσμα, τα έντονα προβλήματα ρευστότητας περιορίζονται πλέον στο 19% του τομέα (από 30% το 2014)

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔιαψεύδει η κυβέρνηση Ζάεφ τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια
Επόμενο άρθροΤα πέντε συστατικά ανάπτυξης της οικονομίας