Τη σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και οικονομίας, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη των μετακινήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω των λιμανιών και της προώθησής τους στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, επεσήμανε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

 

«Η σημαντικότητα της επίσκεψής μου εδώ σήμερα έγκειται στο ότι τονίζει τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το λιμάνι, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και να υπογραμμίσω πόσο θετικά βλέπουμε να εξελίσσονται οι σχέσεις μας… Θέλω για μία ακόμη φορά να δώσω έμφαση στο ότι βλέπουμε ταυτόχρονα το υφιστάμενο πλεονέκτημα του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στην περιοχή και τη δυναμική από την πλευρά της ασφάλειας και της οικονομίας…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλέγκερ διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σ’ αυτή τη δυναμική και να εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας για να διασφαλίσουμε ότι η προοπτική αυτής της δυναμικής θα υλοποιηθεί».

 

Ο κ.Φλέγκερ, επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη, την πόλη που όπως τόνισε επισκέφθηκε περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη στην Ελλάδα, καθώς από χθες έχει δέσει στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, αμερικανικό πλοίο που μεταφέρει στρατιωτικά οχήματα και κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Saber Guardian 2019», στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ηγούνται Ευρωπαίοι. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Χρήστο Δούκα, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε στο χώρο του λιμένα για την επιχείρηση μετακίνησης του προαναφερθέντος στρατιωτικού υλικού. Χαρακτήρισε εντυπωσιακή την επιχείρηση μεταφοράς του στρατιωτικού υλικού και δήλωσε πως «ασκήσεις όπως αυτή επιδεικνύουν τις ικανότητες του ΝΑΤΟ, επιδεικνύουν την αμυντική συνεργασία και τη δέσμευσή μας σ’ αυτή, επιδεικνύουν την ετοιμότητά μας, το βάθος και την έκταση των διμερών σχέσεων μας με τους Έλληνες “οικοδεσπότες”…».

 

Τέλος ο Αμερικανός αξιωματούχος ευχαρίστησε τις Αρχές του λιμένα αλλά και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικότερα τη 12η Μεραρχία στον Έβρο, «για την τρομερή υποστήριξη που πρόσφεραν στις ομάδες μας». Επίσης ευχαρίστησε τις αμερικανικές ομάδες που βοηθάνε στη μεταφορά του στρατιωτικού υλικού, τη διοίκηση μεταφορών του αμερικανικού στρατού και τη διοίκηση εφοδιασμού και μεταφορών και εξήρε την «καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει εδώ και τον συντονισμό τους με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις», υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά «τις ισχυρές διμερείς σχέσεις που έχουμε χτίσει» και τα όσα θετικά προκύπτουν από τη σχέση αυτή.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτις 27 Μαΐου η πρόταση μομφής κατά Κουρτς
Επόμενο άρθροΤα θετικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν