Το Ιράν θα συνεχίσει να μειώνει τη συμμόρφωσή του προς τις δεσμεύσεις της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του, καθώς δεν υπάρχουν «θετικές ενδείξεις» από άλλους οι οποίοι έχουν υπογράψει τη συμφωνία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί.

Πυρά εναντίον των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι βρίσκονται πίσω από τις «ύποπτες» επιθέσεις που δέχθηκαν τα δύο δεξαμενόπλοια στη θάλασσα του Ομάν, εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, αναφέροντας ότι «κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Αμερικανοί στοχοθετούσαν τα ίδια τους τα πλοία».

Σημειώνεται πως η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις κατά του δεξαμενόπλοιου Altair και του ιαπωνικού Kokuka Courageous, ενώ η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες.

Το ιαπωνικό τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Kokuka Courageous και ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο, το Front Altair, που μετέφερε νάφθρα, δέχτηκαν επίθεση την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν.

Έφτασε στη Σάρτζα το ιαπωνικό τάνκερ

Το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που στοχοθετήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν έφτασε και αγκυροβόλησε στη Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως έγινε γνωστό από τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Το δεύτερο πλοίο που δέχτηκε επίθεση την Πέμπτη, το νορβηγικό Front Altair, έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του λιμανιού Χορφακάν της Σάρτζ .

Οι 21 ναυτικοί, το πλήρωμα του ιαπωνικού τάνκερ, παραμένουν πάνω στο πλοίο και είναι όλοι τους καλά. Το πλήρωμα του Front Altair είχε περισυλλεγεί από ιρανικά πλοία και χθες έφθασε αεροπορικώς στο Ντουμπάι.

Μετά τις επιθέσεις της 12ης Μαΐου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν έρευνα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία, η οποία διαθέτει μια ναυτική βάση στο Άμπου Ντάμπι.

Από την Ιαπωνία, οι υπουργοί Ενέργειας των 20 περισσότερο αναπτυσσομένων και ανεπτυγμένων χωρών(G20) υπογράμμισαν τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ ο Σαουδάραβας ομόλογός τους, Χαλίντ Αλ-Φαλίχ, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει ταχεία και αποφασιστική απάντηση στις απειλές στην ενεργειακή προσφορά, σταθερότητα των αγορών και καταναλωτική εμπιστοσύνη».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈνοχη για κατάχρηση δημόσιων πόρων δήλωσε η Σάρα Νετανιάχου
Επόμενο άρθροΚαταδικάζουν την κατάθεση αγωγής σε εκπαιδευτικό