Μια αθλητική ομάδα προσφύγων βραβεύτηκε από το Peace and Sport, το διεθνή οργανισμό για την Ειρήνη & τον Αθλητισμό, στο ομώνυμο διεθνές Forum που φέτος πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο και είχε σκοπό να αναδείξει τη θετική επίδραση του αθλητισμού στην πρόοδο των κοινωνιών.

Πρόκειται για την “Hope Refugee FC-Αθλητική Ελπίδα Προσφύγων”, μια ποδοσφαιρική αθλητική ομάδα που ίδρυσε το 2016 ο κοινωφελής οργανισμός “Οργάνωση Γη” και αποτελείται από πρόσφυγες και μετανάστες, έχοντας ως στόχο την κοινωνική τους ένταξη και ενσωμάτωση, την προώθηση των διαχρονικών αξιών του αθλητισμού, και την δημιουργία ενός δίαυλου επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία.

Την περσινή σεζόν (2016-2017), 150 πρόσφυγες από τουλάχιστον 22 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν σε επίσημα παιχνίδια και προπονήσεις. Η ομάδα αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Ένωσης Σωματείων Εργασιακού Αθλητισμού, ενώ το 2017-2018, με ομάδες από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της 1ης, 2ης και 3ης κατηγορίας Αθηνών και Πειραιώς, έχοντας ως τώρα συμμετάσχει σε περισσότερους από 80 αγώνες. Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2018 βραβεύτηκε και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ελλάδος (ΠΣΑΠ).

 

H επιτυχημένη πορεία της Αθλητικής Ελπίδας Προσφύγων και η θετική ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας, αποτέλεσε το έναυσμα ώστε η “Οργάνωση Γη” να επεκτείνει τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης μέσω του αθλητισμού, απευθυνόμενη και σε ανήλικους πρόσφυγες, αγόρια και κορίτσια 7-17 ετών.

 

Σε συνεργασία με το Barcelona Foundation, εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2017 στη Δομή Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά η μεθοδολογία FutbolNet, η οποία χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως όχημα για την προαγωγή της άμιλλας, της κατανόησης και της ανεκτικότητας, με στόχο την ενθάρρυνση της κοινωνικής ένταξης και την προσωπική ενδυνάμωση των παιδιών και νέων προσφύγων που συμμετέχουν.

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη δημιουργική απασχόληση των ασυνόδευτων παιδιών, που αποτελούν ίσως την πιο ευάλωτη ομάδα του προσφυγικού πληθυσμού.

 

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.500 ασυνόδευτα παιδιά με σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι του 2018, η Οργάνωση Γη σε συνεργασία με την UNICEF και το Ίδρυμα Youri Djorkaeff, υλοποίησαν ποδοσφαιρικό πρόγραμμα για 250 ασυνόδευτα παιδιά από 21 διαφορετικές δομές ανηλίκων.

 

Τέλος, μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα προάγεται και η προάσπιση και η ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων, μέσω της ενασχόλησης των κοριτσιών με τον αθλητισμό. Μέχρι σήμερα, η Οργάνωση Γη έχει υλοποιήσει 12 αθλητικά προγράμματα, στα οποία έχουν λάβει μέρος πάνω από 900 παιδιά πρόσφυγες, στα οποία ως προπονητές εργάζονται και οι ποδοσφαιριστές της Hope Refugee.

Σημειώνεται ότι φέτος η “Hope Refugee FC” θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ανεξάρτητων Αθλητικών Ομάδων Νομού Αττικής.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔιαγραφή 10.000 ψεύτικων λογαριασμών ενόψει των αυριανών αμερικάνικων εκλογών
Επόμενο άρθροΈνας “φάρος” από λέιζερ για επικοινωνία με εξωγήινους