Στη συμβολή Σταδίου και Αιόλου

 

Σε διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας θα στεγαστεί η «Στέγη Ελληνικής Επιχειρηματικότητας».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, έχουν καταλήξει στο τετραώροφο κτήριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, για την δημιουργία της «Στέγης Ελληνικής Επιχειρηματικότητας» με σκοπό τη στέγαση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Το διατηρητέο κτίριο κατασκευάστηκε πριν από το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου.

 

Πρόκειται για τετραώροφο κεραμοσκέπαστο κτίριο, με δύο δίδυμες όψεις στις οδούς Σταδίου και Αιόλου και μια μικρότερη στη συμβολή των δύο δρόμων, η οποία στέφεται με αέτωμα. Οι όψεις διέπονται από μια αυστηρή συμμετρία και είναι διακοσμημένες με πολλά νεοκλασικά στοιχεία. Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και τρεις ορόφους. Η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται σε 3.470 τ.μ..

 

Η αρχική χρήση ήταν το ξενοδοχείο «Μασσαλία». Στα τέλη του 1901 μετονομάστηκε σε «Μεγάλη Μασσαλία» και σε μεταγενέστερη εποχή πήρε το τελικό όνομα «Ο Απόλλων». Μετέπειτα, στεγάσθηκαν γραφεία στους ορόφους και εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο.

 

Μετά τους σεισμούς του 1981, το κτίριο εγκαταλείφθηκε, και για την ανοικοδόμηση του κτηρίου αναζητείται χρηματοδότηση ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ, είτε μέσω αδιάθετων πόρων είτε μέσω κάποιου προγράμματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτιρίου και να εγκατασταθούν σε αυτό μικρομεσαίες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Εντός των επόμενων εβδομάδων υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η εκπόνηση των απαιτούμενων κατασκευαστικών μελετών για την αναδόμηση του κτιρίου, αλλά και αναλογιστικών μελετών για το ακριβές κόστος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Επόμενο άρθροΤηλεφώνημα για βόμβα στον σταθμό του μετρό «Αιγάλεω»