Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σήμερα, Πέμπτη, τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2009, στο 1%, για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που τώρα οδεύει πάνω από το 10%, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε ύφεση.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) τάχθηκαν με ψήφους 6 προς 3 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από το 0,75%. Τρία μέλη ζήτησαν μεγαλύτερη αύξηση στο 1,25%.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση στο 1% με ψήφους 8 προς 1, με έναν αξιωματούχο να αντιτίθεται σε αυτή.

Φοβίζει ο πληθωρισμός

Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού, την οποία χαρακτήρισαν παροδική όταν ξεκίνησε με το εκ νέου άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την Covid, πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγήσει σε εκτόξευση τις τιμές ενέργειας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο από τις πολιτικές του lockdown της Κίνας, που απειλούν να πλήξουν και πάλι τις εφοδιαστικές αλυσίδες και ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τέταρτη διαδοχική αύξηση

Η κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο -η ταχύτερη αύξηση στο κόστος δανεισμού σε 25 χρόνια- ενώ απηύθυνε πιο αυστηρό μήνυμα για περαιτέρω αυξήσεις, παρά τις ανησυχίες της για σημαντική οικονομική επιβράδυνση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι «κάποιος βαθμός περαιτέρω σύσφιξης στη νομισματική πολιτική μπορεί να είναι κατάλληλος τους επόμενους μήνες».

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος στο 3,75% αλλά αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το 2023, προβλέποντας συρρίκνωση κατά 0,25% συγκριτικά με ανάπτυξη 1,25% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της. Αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024 στο 0,25% από 1,0% προηγουμένως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρόστιμο σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, απαλλάχθηκε ο Περέα
Επόμενο άρθροΑλέξης Τσίπρας: «Καλοδεχούμενα τα όποια μέτρα, πιο καλοδεχούμενη η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία»