Την πιο ισχνή ανάπτυξη σημείωσε η βρετανική οικονομία σε σχέση με τις υπόλοιπες πλούσιες οικονομίες το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Αρχή, στοιχεία που ενισχύουν το δίλημμα των επιτοκίων που καλείται να διαχειριστεί η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 1,3%, η πιο αδύναμη ανάπτυξη τριμήνου από τότε που η Βρετανία ήταν σε lockdown στις αρχές του 2021. Ποσοστό μάλιστα χαμηλότερο των προβλέψεων, καθώς η BoE και οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters συγκλίναν σε εκτίμηση για ανάπτυξη 1,5%.

Δεν ανακτά δυναμική

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η οικονομία της Βρετανίας παρέμεινε συρρικνωμένη κατά 2,1% σε σχέση με το τέλος του 2019, η μεγαλύτερη διαφορά σε σύγκριση με τις  υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες της G7 .

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει σε μέγεθος την προ πανδημία κατάσταση της.

Ο Καναδάς η Ιαπωνία και οι άλλες χώρες της G7, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, αλλά είχαν ήδη ανακτήσει περισσότερο έδαφος μέχρι το δεύτερο τρίμηνο από ό,τι είχε πετύχει η Βρετανία το τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο – ισχυρότερο από την πρόβλεψη στην δημοσκόπηση του Reuters για 0,4% – αλλά οι εκτιμήσεις για τους προηγούμενους μήνες αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα.

Το ΑΕΠ τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 0,2%, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως  (0,1%), ενώ τον Αύγουστο παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 0,2%, χαμηλότερη από την εκτίμηση για 0,4%.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧαλάνδρι – Τι λέει στους αστυνομικούς η δράστρια – Μυστήριο το πού βρήκε το όπλο
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα για πρώτη φορά στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι – Παρούσα και η Τουρκία