Εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ταυτοποιήθηκαν για 84 διαρρήξεις σπιτιών και εταιρειών, μία ληστεία και κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Η λεία τους εκτιμάται πως ανέρχεται στα 200.000 ευρώ.

Πρόκειται για έξι άτομα από τα οποία τα τέσσερα συνελήφθησαν σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ, ο ένας ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενος και ο άλλος αναζητείται από τις αρχές.

Όπως διευκρινίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από την Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης στο Αστυνομικό Μέγαρο πρόκειται για διαρρήξεις οικιών και εταιρείας, ληστεία και κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Κιλκίς, Δράμας, Πιερίας και Πέλλας.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Γεώργιος Παπαδόπουλος τόνισε στο πλαίσιο των δηλώσεων του ότι «πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας διέπραξαν 84 αξιόποινες πράξεις σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα τέσσερις εξ αυτών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σε οργανωμένη επιχείρηση στις Σέρρες και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Η δράση τους ξεκίνησε από τα τέλη Οκτωβρίου του 2022 και η λεία τους ανέρχεται στα 200.000 ευρώ».

Πως πιάστηκαν οι δράστες

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες (21/2) σε περιοχές των Διαβατών και των Σερρών, από αστυνομικούς με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών και Ο.Π.Κ.Ε. της ίδιας Υποδιεύθυνσης, συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης.

Πρόκειται για ημεδαπούς (σ.σ. Ρομά) ηλικίας 54, 32, 46 και 37 ετών, οι οποίοι έχουν συγγένεια μεταξύ τους (σ.σ. πατέρας-γιος και Θείος- ανιψιός).

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος δύο ακόμη μελών (1 εκ των οποίων βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος σε Κέντρο Κράτησης για έτερα αδικήματα), σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, πλαστογραφία, «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» και «Παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις».

Τα ανωτέρω μέλη συγκρότησαν την εν λόγω εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τα τέλη Οκτωβρίου 2022, προκειμένου να προβαίνουν, κατ’ επάγγελμα, μ την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, στην τέλεση αξιόποινων πράξεων – σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Πως δρούσαν

Τα μέλη της σειράς όλως διευκρινίστηκε στην συνέντευξη Τύπου είχαν βάλει στο στόχαστρο κυρίως σπίτια σε αραιοκατοικημένες περιοχές στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων.

Όταν εντόπιζαν το σπίτι, χτυπούσαν οργανωμένα και κυρίως νυχτερινές ώρες, όταν οι ένοικοι έλειπαν από τα σπίτια.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης της εν λόγω εγκληματικής ομάδας αποτελούσαν:

  • η επιλογή αραιοκατοικημένων περιοχών και η λήψη μέτρων προστασίας,
  • η χρήση οχημάτων με μεγάλη ιπποδύναμη και
  • η μεταβολή του εξωτερικού χρωματισμού των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν καθώς και η τοποθέτηση κλεμμένων ή πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας ώστε να αντιστοιχούν σε έτερα υπαρκτά αυτοκίνητα ίδιου τύπου, προκειμένου να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές.

Τι κατασχέθηκε

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (21-02-2023) σε οικίες των μελών του κυκλώματος, καθώς και σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • Το συνολικό χρηματικό ποσό των (2.100) ευρώ ως προερχόμενο από αξιόποινες πράξεις,
  • Ηλεκτρονικές συσκευές,
  • Κοσμήματα,
  • (1) αεροβόλο όπλο,
  • (1) μεταλλικό κυτίο με μολυβένιες βολίδες αεροβόλου όπλου και (3) κενές αμπούλες,
  • Εργαλεία,
  • Πλήθος συσκευασιών αρωμάτων,
  • (2) φορητοί πομποδέκτες, συντονισμένοι στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και (2) φορητοί πομποδέκτες ενδοεπικοινωνίας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑΠΘ: Κατέρρευσε οροφή στο κτίριο της Οδοντιατρικής – Η εξήγηση του Πρύτανη
Επόμενο άρθροΨηφιακή περιήγηση στη παλαιά πόλη της Κέρκυρας