«Εφόσον χρειαστεί, θα επιτάξουμε και προσωπικό και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, εφόσον παραστεί ανάγκη» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι 8 ιδιώτες ιατροί έχουν κάνει χρήση της σχετικής διάταξης και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πόσοι άλλοι γιατροί θα έρθουν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους επαγγελματίες Υγείας που εργάζονται στις κλινικές Covid και στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι συνολικά υπηρετούν 3.642 γιατροί και μέλη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας απασχολούνται 820 γιατροί.

Όσον αφορά τον αριθμό των τεστ, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι από τα 850 που διενεργούνταν καθημερινά τον Μάρτιο, έχουμε φτάσει στις 30.000 τεστ ημερησίως σε όλη τη χώρα. Σημείωσε ότι είναι λογικό να υπάρχει μείωση των διενεργούμενων τεστ λόγω του lockdown. Έφερε ως παράδειγμα τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που – όπως είπε – δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία και να προσκαλούν τον κόσμο τη στιγμή που υπάρχει το lockdown. Τόνισε ότι γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι.

«Έχουμε στη διάθεσή μας τα τεστ αντιγόνου. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που τα χρησιμοποιήσαμε» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε και συγκεκριμένη οδηγία για το πώς πρέπει να γίνονται τα τεστ και αυτή την οδηγία θα ακολουθήσουμε».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι «η στρατηγική μας αφορά όχι μόνο τον μοριακό έλεγχο αλλά και τη διεξαγωγή ταχέων τεστ αντιγόνου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές μονάδες σε περιοχές όπου υπάρχουν συρροές, σε τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, σε δομές όπως γηροκομεία και φυλακές«.

«Θα χρησιμοποιηθούν τόσο τα τεστ αντιγόνου όσο και τα μοριακά τεστ στον τακτικό και επαναληπτικό έλεγχο συγκεκριμένων ομάδων, όπως είναι οι υγειονομικοί» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚΥΤ ΒΙΑΛ: Ράβουν μάσκες – Ασπίδα για τον κορονοϊό
Επόμενο άρθρο«Θέλω ακόμα λεπτά παιχνιδιού, κακά τα ψέματα»