Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, προ ημερών, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ότι είναι καιρός να αποσυρθεί ο όρος «παροδικός» για τον πληθωρισμό, και πρόσθεσε ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να παρατείνει το πρόβλημα της ανόδου των τιμών.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, η κ. Γέλεν είπε ότι το καλοκαίρι φάνηκε ότι η πανδημία υποχωρούσε και ότι η οικονομία σύντομα θα ομαλοποιηθεί. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η εξάπλωση νέων παραλλαγών άλλαξε αυτόν τον λογισμό.

Οι δηλώσεις της απηχούν εκείνες του Πάουελ, ο οποίος είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα.

«Είμαι έτοιμη να αποσύρω τη λέξη παροδικός», είπε η κ. Γέλεν. «Μπορώ να συμφωνήσω ότι δεν ήταν μια εύστοχη περιγραφή του τι έχουμε να κάνουμε».

Ανησυχία για την ανάπτυξη

Η υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιον αντίκτυπο θα έχει η Όμικρον στην οικονομία, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να επιτείνει το πρόβλημα στις αλυσίδες εφοδιασμού και να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Προειδοποίησε, επίσης ότι θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντικά προβλήματα» στην ανάπτυξη.

«Είμαστε πολύ αβέβαιοι σε αυτό το σημείο πόσο σημαντική απειλή θα είναι και παρακολουθούμε στενά τα επιστημονικά στοιχεία», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι κάτι που θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη».

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσε και πάλι να επιδεινώσει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και του πληθωρισμού».

Η κ. Γέλεν τόνισε επίσης ότι η Fed δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, αλλά δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για να ανακουφίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Επεσήμανε ότι η πρόταση του κ. Πάουελ αυτή την εβδομάδα ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιταχύνει το σχέδιό της για απόσυρση της οικονομικής στήριξης από την οικονομία «έχει νόημα».

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΛάρισα – Χτύπησαν άσχημα άνδρα στην κεντρική πλατεία της πόλης
Επόμενο άρθροΗράκλειο – Εγκατέλειψαν κοριτσάκι σε χαρτόκουτο