Η Rolls-Royce και ο φινλανδικός κρατικός φορέας Finferries προχώρησαν στην επίδειξη αυτού που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο πλήρως αυτόνομο φέρι-μποτ στον κόσμο.

 

Το πλοίο με το όνομα Falco έχει την ικανότητά να ανιχνεύει αντικείμενα με τη συνδυασμένη χρήση αισθητήρων, καμερών και τεχνητής νοημοσύνης καθώς και να κάνει ελιγμούς αποφυγής συγκρούσεων. Σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, είναι δυνατός ο έλεγχός του εξ αποστάσεως, από χειριστές στην ξηρά, μέσω δορυφορικών και διαδικτυακών τηλεπικοινωνιών.

 

Το πρωτοποριακό πλοίο είναι εξοπλισμένο με μια σειρά προηγμένων αισθητήρων που του επιτρέπουν να δημιουργήσει μια λεπτομερή εικόνα του περιβάλλοντός του, σε πραγματικό χρόνο και με ένα επίπεδο ακρίβειας πέρα από αυτό του ανθρώπινου ματιού. Κάνοντας χρήση αυτών των τεχνολογιών το πλοίο περιηγήθηκε αυτόνομα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο αρχιπέλαγος νότια της πόλης Turku της Φινλανδίας.

 

Προχώρησε επίσης σε αυτόματη πρόσδεση με το σύστημα Autodocking της Rolls-Royce. Το ταξίδι της ‘επιστροφής, ωστόσο, έγινε με τηλεχειρισμό.

Είχε προηγηθεί, νωρίτερα φέτος, η συνεργασία των Rolls-Royce και Finferries σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται SVAN (Safer Vessel with Autonomous Navigation). Ο Mikael Makinen, πρόεδρος της Rolls-Royce, δήλωσε ότι η επίδειξη “σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της αυτόνομης ναυτιλίας και επαναβεβαιώνει ακριβώς αυτό που λέμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι η αυτόνομη ναυτιλία θα συμβεί”.

 

Όπως ανέφερε στο BBC ο Όσκαρ Λέβαντερ, αντιπρόεδρος καινοτομίας στη Rolls-Royce, τα περισσότερα ατυχήματα στη θάλασσα προκαλούνται από ανθρώπινα λάθη, πολλά εκ των οποίων οφείλονται σε απλούς παράγοντες όπως η κούραση του πληρώματος ή απλά η έλλειψη παρουσίας μέλους του πληρώματος στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. «Και εδώ είναι που μπορεί να βοηθήσει η αυτοματοποίηση» πρόσθεσε σχετικά.

 

Μέσω ειδικών κέντρων τηλεχειρισμού, είναι δυνατόν να αναλάβουν τον έλεγχο καπετάνιοι από απόσταση, όπου στον κόσμο και αν βρίσκεται το σκάφος. Ο έλεγχος αυτός είναι δυνατός μέσω ειδικού συστήματος, που επιτρέπει στον τηλεχειριστή να έχει εικόνα 360 μοιρών γύρω από το σκάφος, καθώς και όλες τις δυνατότητες που θα είχε εάν βρισκόταν στη γέφυρά του.

 

Σημειώνεται ότι η Rolls Royce δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα των αυτόνομων πλοίων: Μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια σχέδια για μη επανδρωμένα φορτηγά πλοία, αλλά και πολεμικά, τα οποία θα είναι σε θέση να εκτελούν ένα εύρος αποστολών, όπως περιπολίες, εντοπισμό ναρκών ή προστασία στόλου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜείωση στους φόρους εισοδήματος προτείνει η ΤτΕ
Επόμενο άρθροΤο Συμπόσιο Κορυφαίων Στελεχών Αεροδρομίων για 6η χρονιά στην Αθήνα