Μοιράσου το άρθρο:

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας, σε ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν “τη βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν  τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών. Καταγγέλουν τις επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των οδών.”

Παράλληλα, αποφάσισαν την πραγματοποίηση γενικής απεργίας για αύριο Τετάρτη 26/02/2020.

Δημιουργείται συντονιστικό όργανο από τον Περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων και τους Δημάρχους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά την απόφαση της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. της Λέσβου να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, “για το ζήτημα της δημιουργίας νέου κλειστού κέντρου και την αναίτια κρατική αστυνομική βία που εξελίσσεται στον τόπο μας από σήμερα τα ξημερώματα.”

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου αποφάσισε να συμμετάσχει στην Γενική Απεργία που εξήγγειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020. Για το λόγο αυτό, οι Υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστές και η διοίκηση του Επιμελητηρίου καλεί τις επιχειρήσεις μέλη της, να συμμετέχουν στην Απεργία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου  συμμετέχει στην γενική απεργία αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, όπου σε ανακοίνωσή του τονίζει: “λόγο των δραματικών εξελίξεων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό και καλούμε όλους τους συναδέλφους ιδιώτες και νοσοκομειακούς να συμμετάσχουν . Μας αφορά όλους !!!!”

Η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε ανακοίνωσή της καταδικάζει ομόφωνα “τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν σε Λέσβο και Χίο μεταξύ των ακριτών κατοίκων των νησιών και των ΜΑΤ της Κυβέρνησης, προκειμένου οι τελευταίοι να επιβάλουν “την τάξη” και να προχωρήσει η δημιουργία νέων κέντρων κράτησης μεταναστών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σε επιταγμένες εκτάσεις.

Αποδοκιμάζει αυτές τις κυβερνητικές τακτικές, συμμετέχει στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των Τοπικών Φορέων και κλείνει τις υπηρεσίες του Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ, την ΤΕΤΑΡΤΗ, 26/2/2020.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ καλεί όλους τους συναδέλφους της περιφέρειας ΒΑ Αιγαίου να συμμετάσχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις των νησιών μας.”

Δήλωση της Δημοτικής Παράταξης Μυτιλήνης “Με Πυξίδα τον Πολίτη”:

“Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, έδειξε σε όλο της το μεγαλείο την ακροδεξιά ιδεοληψία της και την ολοκληρωτική περιφρόνηση της προς τους νησιώτες του Αιγαίου, που σηκώνουν τόσα χρόνια το δυσανάλογο βάρος του προσφυγικού.

Καταγγέλλουμε την ωμή αστυνομική βία στη Λέσβο και το ξυλοκόπημα αδιακρίτως των Λέσβιων πολιτών που διαμαρτύρονται γι αυτή την φασιστικής έμπνευσης και υλοποίησης επιχείρηση της κυβέρνησης.

Απαιτούμε από τον Δήμαρχο κ. Κύτελη, να πάψει να κρύβεται, να σταθεί έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων και να στοιχηθεί στον δρόμο του αγώνα δίπλα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και στις επιτροπές αγώνα των χωριών.”

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ανεξάρτητης κίνησης πολιτών του Δήμου Μυτιλήνης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» Κώστας Αστυρακάκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Ως Δημοτική παράταξη καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης απέναντι στους ακρίτες των νησιών μας, παρόντες στη χθεσινοβραδινή ειρηνική συγκέντρωση των κατοίκων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, γίναμε μάρτυρες βίαιης καταστολής από τα ΜΑΤ με ευρεία χρήση χημικών και δακρυγόνων, απέναντι και σε φιλήσυχους πολίτες που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο ύψος της εισόδου του τελωνείου.

Ο κ. Μητσοτάκης χαϊδεύοντας τα αυτιά των δικών του Περιφερειαρχών και Δημάρχων στην υπόλοιπη Ελλάδα, εξαντλεί όλη την αυστηρότητα του δόγματος «Τάξις και ασφάλεια» στους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου που χρόνια τώρα σηκώνουν μόνα τους το βάρος των προσφυγικών ροών.

Χωρίς σχέδιο, με πρωτοφανή ανικανότητα αλλά και κυνισμό, το μόνο που καταφέρνει είναι να τιμωρεί τους νησιώτες, να περιθωριοποιεί τα νησιά και να καταστρέφει την οικονομική δραστηριότητα σ’αυτά.

Συγχαίρουμε τους συμπολίτες μας σε όλο το νησί για την αντίσταση τους και το πάθος τους, απέναντι στις επιτάξεις, στον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης, που σε πολλές περιπτώσεις καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου.

Τέλος, ενόψει της συγκέντρωσης σε λίγες ώρες, μεγάλου όγκου συμπολιτών μας στην Καράβα, εφιστούμε την προσοχή στην Ελληνική Αστυνομία, ώστε να μη χρησιμοποιήσει χημικά και δακρυγόνα σε ένα δρόμο «καρμανιόλα», όπου δεξιά και αριστερά υπάρχουν βράχια και θάμνα που σε σκοτάδι και συνωστισμό, ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος για «ατυχήματα». Τους καθιστούμε υπεύθυνους αν συμβεί οτιδήποτε, εξαιτίας της δράσης τους.”

Η Δημοτική Σύμβουλος Μυτιλήνης Βάσω Χοχλάκα προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Πρωτοφανή γεγονότα λαμβάνουν χώρα στα νησιά μας σε καιρό ειρήνης, σε καιρό δημοκρατίας. Παντελής έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους που εδώ και πέντε χρόνια σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Άμεσα να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι που με τις πολιτικές και τις πρακτικές τους θυμίζουν μαύρες εποχές.

Σήμερα στη Καράβα και στο Διαβολόρεμα αντιστεκόμαστε με κάθε μέσο στα σχέδια της κυβέρνησης.  ΜΑΤ, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού για να οπισθοχωρήσουμε. Δεν κάνουμε πίσω!”Το Δ. Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης με ομόφωνη απόφαση δηλώνει ότι συμμετέχει ενεργά στην Γενική Απεργία που εξήγγειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020.

Ανακοίνωση και από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που καλεί τους εκπαιδευτικούς να κλείσουν τα σχολεία και να συμμετάσχουν στην απεργία και την συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς.

Εντωμεταξύ, σήμερα, 25 Φεβρουαρίου 2020 στις 9 το πρωί στο γραφείο του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη παρουσία των Προέδρων των Κοινοτήτων Παναγιούδας, Παμφίλων και Μόριας, καθώς και των Προέδρων του Επιμελητηρίου Λέσβου-Λήμνου, Βαγγέλη Μυρσινιά και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Παπαρίσβα, για το σοβαρότατο υγειονομικό θέμα σχετικά με τον κορωνοϊό.Οι μετέχοντες στη σύσκεψη εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την εξάπλωση της νόσου και ιδιαίτερα για το φόβο της έκρηξης της υγειονομικής «βόμβας» στο ΚΥΤ Μόριας. Ζητούν δε από την κυβέρνηση την άμεση παρέμβασή της για την -περισσότερο από ποτέ- αναγκαία αποσυμφόρηση του νησιού μας, καθώς επίσης και αποτελεσματικό έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων μας.

Παράλληλα, εκφράζουν τη θλίψη τους για τα χθεσινά γεγονότα στο λιμάνι της πόλης και στηρίζουν απόλυτα τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του νησιού.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜεταναστευτικό: Επιταχύνεται η κατασκευή κλειστών δομών-Γενική απεργία στα νησιά
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: «Βουλιάζουν» τα χρηματιστήρια – Σοβαρές επιπτώσεις σε Νέα Υόρκη και Τόκιο