Απαντήσεις για την πανδημία, το μικρόβιο Candida Auris που απειλεί τα νοσοκομεία και την οξεία ηπατίτιδα που μολύνει παιδιά έδωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι αυτό το καλοκαίρι θα πάμε καλά όσον αφορά τον ιό μιας και θα κινούμαστε κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

«Οι εσωτερικοί χώροι είναι εκεί που δημιουργούνται τα προβλήματα. Η μεταδοτικότητα στους εξωτερικούς χώρους είναι μειωμένη», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Μετράει χρόνια η γνωριμία με το Candida Auris

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το μικρόβιο που μολύνει ευάλωτους ασθενείς κατά της ασθενείας τους ανέφερε ότι οι γιατροί το γνωρίζουν πολλά χρόνια.

«Το γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Το 2008 εντοπίστηκε, με καλλιέργεια, στο αυτί ενός Ιάπωνα. Είναι από πολύ δυνατό στέλεχος, ιδιαίτερα μετά το 2011 σε ΜΕΘ και σε τμήματα του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά αυτό που έχει σημασία είναι «να το προλάβουμε γρήγορα για να δώσουμε την κατάλληλη θεραπεία. Το στέλεχος αυτό κάνει μεγάλη ζημιά σε ασθενείς που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Δέκα περιστατικά μόλυνσης με Candida Auris τους τελευταίους 4 μήνες στο «Γεννηματάς»

Θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες η κ. Παγώνη αποκάλυψε ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο όπου εργάζεται (σ.σ. στο νοσοκομείο Γεννηματάς) είχαν δέκα περιστατικά μόλυνσης, τα οποία όμως πήγαν πολύ καλά.

«Απομονώνεται ο ασθενής, καθαρίζεται ο χώρος πολύ καλά, γίνονται καλλιέργειες και μετά ξεκινάει η θεραπεία στον άρρωστο» επισήμανε η κ. Παγώνη, η οποία συσχέτισε την αύξηση των περιστατικών μολύνσεων με την πανδημία και τον μεγάλο αριθμό ασθενών.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Χρειάζεται προσοχή» προσέθεσε. Απαντώντας στο εάν υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος και να μεταφέρει το μικρόβιο εκτός νοσοκομείου η κ. Παγώνη ήταν αρνητική. Ωστόσο, όπως δήλωσε, χρειάζεται προσοχή στο προσωπικό που διαχειρίζεται τους ανθρώπους.

Τι είπε για την οξεία ηπατίτιδα

Για τον συναγερμό που έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά η κ. Παγώνη είπε ότι αναμένουν περισσότερα στοιχεία από το εξωτερικό.

«Οι γονείς δεν πρέπει να θορυβηθούν, αλλά αν δουν γαστρεντερικές διαταραχές να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους», τονίζοντας ότι δεν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις ήπατος στα παιδιά λόγω μόλυνσης με τον συγκεκριμένο αδενοϊό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ διευκρίνισε ότι βρεθεί λύση για να γίνονται στο εξωτερικό.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓεννηματάς: Δέκα περιστατικά Candudi Auris τους τελευταίους μήνες – Τι ανέφερε η Παγώνη
Επόμενο άρθροΜαθητική επιχείρηση Τρικάλων | in.gr