Τον ρόλο ενός σύγχρονου Πόντιου Πιλάτου έχει επιλέξει να παίξει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς από την εκλογή του το 2014 έως και σήμερα προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, ακόμα και όταν η Άγκυρα εξόφθαλμα καταπατά το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλεί προβλήματα στη συμμαχία.

«Βρείτε τα μεταξύ σας»

Η θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ παραμένει σταθερά ίδια κάθε φορά. «Βρείτε τα μεταξύ σας»

Η μετριοπαθής σε βαθμό παρεξήγησης στάση του 63χρονου Νορβηγού γενικού γραμματέα απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε ξεκάθαρα τον Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθοδηγούμενοι από την Άγκυρα προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τον Έβρο.

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που συμβαίνουν στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες. Το πρόβλημα της μετανάστευσης και των προσφύγων είναι μια κοινή πρόκληση και χρειάζεται κοινή λύση» είχε δηλώσει τότε.

Διαβάστε επίσης «Δεν άντεξε κι έφυγε»: Τι λένε Έλληνες βουλευτές για το επεισόδιο με τον Ακάρ

Διαβάστε επίσης Τσελίκ: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις – Στο στόχαστρο της Τουρκίας το Καστελόριζο

Λίγους μήνες μετά, με το Oruc Reis να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τα πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ κάνει, για άλλη μία φορά, τα στραβά μάτια στις προκλήσεις της Άγκυρας υποστηρίζοντας ότι η περιοχή νότια της Κρήτης ήταν πεδίο αντιπαράθεσης και στο παρελθόν.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά πλοία, τόσο μεγάλος στρατιωτικός εξοπλισμός σε μια μικρή περιοχή αυτό και μόνο του είναι λόγος ανησυχίας. Είδαμε και κάποια ρητορική και γνωρίζουμε ότι υπήρχαν προκλήσεις και συγκρούσεις σε αυτή την περιοχή και στο παρελθόν» σημείωνε.

Στο πλευρό της Άγκυρας

«Αυτό είναι ένα θέμα του οποίου η επίλυση εναπόκειται στην Ελλάδα και στην Τουρκία» είχε περιοριστεί να δηλώσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Anadolu τηρώντας απόλυτη ουδετερότητα το 2018 όταν είχε ερωτηθεί σχετικά με το ζήτημα των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται στο πλευρό της Άγκυρας ακόμα και όταν η τελευταία εκβιάζει το ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δικαιολόγησε το βέτο του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας βρίσκοντας λογικά τα επιχειρήματα της Άγκυρας, την στιγμή που όλοι οι σύμμαχοι, ακόμα και οι ΗΠΑ, καταγγέλλουν τον Τούρκο πρόεδρο για την στάση του.

Ακόμα και τώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναβαθμίσει την επιθετικότητά του και απειλεί καθημερινά την Ελλάδα ακόμα και με πολεμικό επεισόδιο και κατάληψη νησιών, ο ισχυρός άνδρας του ΝΑΤΟ βρήκε και πάλι την ευκαιρία να καλέσει και τις δυο πλευρές (!) να λύσουν με μετριοπάθεια τις διαφορές τους.

«Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση» δήλωσε σήμερα προκαλώντας αντιδράσεις στην Αθήνα.

Γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ και του γενικού του γραμματέα

«Είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά και συγκεκριμένα του Γενικού του Γραμματέα. Η Ελληνική Κυβέρνηση πάντοτε γνωστοποιεί τις θέσεις της στους συμμάχους, τους εταίρους, τη Διεθνή Κοινότητα. Βλέπουμε την ομόφωνη και ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα, από το State Department, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Γερμανό Καγκελάριο, συμμάχους και εταίρους. Βλέπουμε την αποδοχή των ελληνικών θέσεων και την απήχησή της να ενισχύεται συνεχώς, ακριβώς επειδή εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς Συνθήκες» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η πολιτική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, έχει οδηγήσει στο περιθώριο την Ελλάδα, την ώρα που οι σύμμαχοί μας σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέσβης του Ερντογάν

«Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στόλτενμπεργκ επιλέγει να δικαιολογήσει το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν. […] Δεν μπορεί να λειτουργεί και ως Πρέσβης του Ερντογάν και ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Πρόκειται για μια ακόμη τρανή απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαχρονικά αναγορεύσει σε εγγυητή και παράγοντα σταθερότητας, αποτελεί το βασικό παράγοντα ενθάρρυνσης της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι η θητεία του Νορβηγού γενικού γραμματέα ολοκληρώνεται στο τέλος της χρονιάς, ενώ ήδη έχει ανανεωθεί άλλη μία φορά στο παρελθόν.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠιλότος της 111 ΠΜ Νέας Αγχιάλου λιποθύμησε
Επόμενο άρθροΣοβαρός τραυματισμός 16χρονου σε τροχαίο