Στα ελληνοτουρκικά αλλά και στην επίσκεψη Πομπέο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε σε μια αποκλιμάκωση για να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις, οι οποίες, είναι ολοφάνερο, θα έχουν ως σκοπό πρώτα από όλα, να καταπραΰνουν τις εντάσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τελευταίου διμήνου ήταν η παρατεταμένη ένταση που οδηγούσε σε κλιμάκωση και σε μια πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να βρούμε λύση, διότι υπερφορτωνόταν το σύστημα και με νεότερες απειλές. Σε επίπεδο στρατιωτικό να δούμε πώς δεν θα υπάρχουν οι οποιεσδήποτε οχλήσεις για να μην κινδυνεύσουμε ένα επεισόδιο στη θάλασσα. Και, να πιάσουμε το νήμα της διπλωματίας από το 2016 για να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ευτυχή κατάληξη».

Πάντως, «δεν είναι εύκολο», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε όμως αυτή τη στιγμή μια πολύ καλύτερη διπλωματική θέση -την έχουμε οικοδομήσει αυτή τη θέση- κι έχουμε καλύτερη διπλωματική προοπτική, ότι εμείς πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο. Και, με την άκρη του βλέμματός μας έχουμε στον ορίζοντα το Διεθνές Δικαστήριο, το οποία για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια λύση όχι παραγνωρίσιμη».

Στο ερώτημα αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα κληθεί να επικυρώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο Γ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως «η λίστα των κυρώσεων υπάρχει, δεν απαιτείται η έγκριση ολόκληρης της λίστας, από το μενού, όταν έρθει η ώρα των κυρώσεων, θα επιλεγεί η πλέον κατάλληλη κι αναλογική λύση. Αυτό που είναι απολύτως κρίσιμο, είναι μέσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσουμε μια διέξοδο στη διπλωματία. Οι κυρώσεις είναι εκεί, δεν «πεθαίνουν» θα βρίσκονται ως επαπειλή για την περίπτωση επανάκαψης», σημείωσε με έμφαση.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Πομπέο εξέφρασε την άποψη ότι η αίσθησή του είναι ότι μπαίνουμε σε ένα διαφορετικό κανάλι διπλωματικής επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, που εγγυάται έναν πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

«Για πρώτη φορά η αμερικανική διπλωματία με εξαιρετικά ρητό τρόπο αφίσταται από τη λογική των ίσων αποστάσεων. Είναι σχετικά πρωτόγνωρο για το State Department διότι έχουν πάντα στο βάθος του μυαλού τους, όχι μόνο τη γεωστρατηγική, αλλά και την εμπορική συνεργασία με την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Προβαίνοντας σε μια τέτοια ρητορική και επιχειρησιακή, μετά την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και Κρήτη, αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας, εγώ κρατώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σαφής τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας αλλά και ως διπλωματική επένδυση των ΗΠΑ στην περιοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πομπέο: Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Κακώς μέτρησε το γκολ του Ατρομήτου»
Επόμενο άρθρο«Εκτός Basket League o Πανιώνιος»