Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός τόνισε ότι τα όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν αν θα του ζητηθεί να παραδώσει την έδρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του στο μέλλον.

«Αυτή την στιγμή θα περιοριστούμε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το τι θα πράξουν τα όργανα του κόμματος είναι ένα ζήτημα που αφορά εκείνα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στη ΝΔ, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ δυναμικό. «Υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών και ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ σχηματισμών που δε θα το περίμενε κανείς. Είναι προφανές ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο το οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη

«Κανένα πρόβλημα»

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η διαγραφή του κ. Μπογδάνου δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη ΝΔ, η οποία λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες κοινοβουλευτικής δεοντολογίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα στη χώρα.

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, η διαγραφή του δεν προέκυψε από τον μεμονωμένο λόγο του βουλευτή, αλλά ήταν το σωρευτικό αποτέλεσμα άτυχων δράσεων του το τελευταίο διάστημα. «Αντιθέτως με ό,τι ισχύει στον χώρο της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση είναι εκείνη, η οποία είναι η επιτομή του πολιτικού αμοραλισμού. Η ΝΔ αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά. Υποδείξεις κοινοβουλευτικής ηθικής είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε από εκείνους που έχουν παίξει έναν ρόλο εξαιρετικά μισαλλόδοξο».

Για την στάση Δένδια

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια σε όσα είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Μπογδάνος, επισήμανε ότι ο κ. Δένδιας αντέδρασε με τον απολύτως προφανή τρόπο. «Όταν στη Βουλή ακούγεται κάτι το οποίο υπερβαίνει τα όρια της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, τότε θα πρέπει από τα κυβερνητικά έδρανα να υπάρχει μια αποκατάσταση. Και για τον λόγο αυτό ήταν και πολύ γρήγορη η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος προσωπικά ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στη Βουλή» υπογραμμίζοντας ότι η ήταν αποκλειστικά απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον κ. Μπογδάνο.

Εξαπέλυσε δε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η ΝΔ και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αντέδρασαν άμεσα και ριζικά στο θέμα του κ. Μπογδάνου. «Ποια ήταν η αντίστοιχη αντίδραση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση του οξύτατου αντιεμβολιαστή Πολάκη; Ποια ήταν η αντίδραση του σε φαινόμενα όπως αυτά του κ. Φίλη που χαρακτήρισε τους αστυνομικούς μπάτσους;», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η διαγραφή του κ. Μπογδάνου είναι ένα μήνυμα και σε άλλους βουλευτές, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι κάθε περίπτωση εξετάζεται εξατομικευμένα. «Οι βουλευτές μπορούν να εκφράζουν απόψεις που κατά τι μπορεί να παρεκκλίνουν από τη γενική γραμμή ενός κόμματος, αλλά υπάρχουν όρια που δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση», συμπλήρωσε.

Για τα ελληνοτουρκικά

Σε σχέση με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι είμαστε γενικότερα  σε ταραγμένα γεωπολιτικά νερά. «Βλέπετε πως αναπτύσσονται οι συμμαχίες και πώς διαρρηγνύονται διπλωματικές συμμαχίες, οι οποίες είναι παραδοσιακά ισχυρές. Υπάρχει μια σχετική ρευστότητα από την ανάπτυξη νέων δογμάτων και μέσα στην Ε.Ε και υπάρχει και επιθετική ρητορική από την Τουρκία, η οποία αναπτύσσεται και σε ένταση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία όσο αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα καθεστώς σχετικής απομόνωσης, εξαιτίας των διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς αντίδρασης.

«Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η αναβάθμισή μας τόσο σε επίπεδο διπλωματίας όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακό μπορεί να ενοχλεί, διασφαλίζει όμως την παρούσα και τις επόμενε γενεές, διασφαλίζει την κυριαρχία μας και πάνω από όλα διασφαλίζει την πατρίδα μας από οποιαδήποτε επιβουλή», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στα νησιά, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι τα επιχειρήματα των γειτόνων δεν είναι κάτι παραπάνω από μια αντίδραση, επειδή η χώρα ισχυροποιείται στο διεθνές προσκήνιο. «Όλα αυτά δεν θα μείνουν αναπάντητα. Θα υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση. Όποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του, είναι ο ισχυρός παίκτης», τόνισε.

Για τους εμβολιασμένους

Στο πεδίο της πανδημίας και για τις περαιτέρω ελευθερίες που θα ανακοινωθούν για τους εμβολιασμένους, δήλωσε ότι πλέον δεν βρισκόμαστε στο καθεστώς που ήμασταν στην αρχή του έτους και ειδικά όταν υπάρχει το εμβόλιο.

«Δεν μπορούμε να κρατάμε την κοινωνία και την οικονομία σε καθεστώς περιορισμών. Δεν υπήρχε ζήτημα lockdown ούτως ή άλλως. Πλέον οι εμβολιασμένοι ανακτούν σχεδόν το σύνολο των ελευθεριών που είχαν και στις κόκκινες περιοχές δεν θα έχουμε τους σημειακούς περιορισμούς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗλεία – Γιαγιά που πυροβόλησε ληστή – «Τους είχα προειδοποιήσει, θα σας τουφεκίσω»
Επόμενο άρθροEMA: Αρχές Οκτωβρίου η απόφαση για τρίτη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna