Η γερμανική start-up εταιρεία Lilium ανακοίνωσε την Πέμπτη την παρθενική πτήση του πρώτου απολύτως ηλεκτρικού και χωρίς κυβερνήτη «αεροταξί» της, κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, το οποία ελπίζει να λειτουργεί σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο μέχρι το 2025.

 

Το ιπτάμενο όχημα, που ταξιδεύει με ταχύτητα έως 300 χιλιομέτρων την ώρα και έχει εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, διαθέτει χώρο για έναν πιλότο και τέσσερις επιβάτες. Μια μικρότερη έκδοσή του είχε πετάξει το 2017, ενώ η σύντομη παρθενική μη επανδρωμένη πτήση του νέου μεγαλύτερου πρωτοτύπου έγινε μέσω τηλεχειρισμού.

 

Το πρωτότυπο αυτό μοντέλο ενδεχομένως να μην ίπταται μόνο του στους αιθέρες, καθώς κι άλλες start-ups και γίγαντες, όπως η Airbus, η Boeing ή η Uber, επίσης ετοιμάζονται για τα δικά τους projects – έχοντας το ένα τους μάτι στραμμένο στην παγκόσμια αγορά ιπτάμενων ταξί που αναμένεται να φθάσει σε τζίρο τα 1,5 τρισ. δολάρια έως το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Το μοντέλο της Lilium αν και μπορεί να απογειωθεί κάθετα σαν ένα ελικόπτερο, διαθέτει επίσης αθλητικές πτέρυγες για οριζόντια πτήση, ενώ κάνει μόλις το 2% του θορύβου ενός ελικοπτέρου και πετάει μακρύτερα από τους ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν οχήματα τύπου drones και είναι ασφαλέστερο.

 

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015, έχει ήδη αντλήσει επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ως στόχο να δημιουργήσει έναν στόλο αεροταξί, που θα ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) τύπου Uber, σε πολλές πόλεις έως το 2025.

 

Η Lilium εκτιμά ότι, αν υπάρξουν οι κατάλληλες οικονομίες κλίμακας (μαζική παραγωγή και ζήτηση), ο ναύλος ανά άτομο θα είναι περίπου 70 δολάρια για μια εναέρια διαδρομή π.χ. από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης έως το Μανχάταν.

 

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή και CEO της Lilium Ντάνιελ Βίγκελαντ, στόχος είναι «ένας κόσμος όπου ο καθένας θα μπορεί να πετάξει όπου θέλει, οποτεδήποτε θέλει».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜπορεί να βλέπει κανονικά τους δικηγόρους του
Επόμενο άρθροΣυνεχίζει το πρόγραμμα προσφοράς στο Μάτι