Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους της Τιφλίδας στη  Γεωργία χθες Παρασκευή το βράδυ ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, την επομένη των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν με αφορμή την ομιλία Ρώσου βουλευτή από το βήμα του γεωργιανού κοινοβουλίου, κάτι που οδήγησε και στην παραίτηση του προέδρου της Βουλής και μέλους του κυβερνώντος κόμματος, Ιρακλί Κομπαχίτζε.

Ο Κομπαχίτζε παραιτήθηκε σε ένδειξη του «υψηλού επιπέδου ευθύνης» και όχι επειδή υποχώρησε «στα ανεύθυνα αιτήματα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Χάχα Καλάτζε.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις διεξήχθησαν με ηρεμία σε αντίθεση με αυτές της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και χθες. Κάποιοι είχαν καλυμμένο το ένα τους μάτι σε ένδειξη υποστήριξης προς τους διαδηλωτές που έχασαν το μάτι τους στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης με την αστυνομία και ζητούσαν την αποχώρηση του ολιγάρχη Μπιντζίνα Ιβανισβίλι που παρουσιάζεται ως ο πραγματικός ισχυρός άνδρας της Γεωργίας.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Γκιόρκι Γκαχαρία, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τη σκληρή στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές.

Την ώρα που το πλήθος προσπάθησε να εισβάλει στο κοινοβούλιο ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 240 άνθρωποι, εκ των οποίων 80 αστυνομικοί, και να συλληφθούν 305.

Οι διαδηλώσεις αυτές μετατράπηκαν γρηγορα σε πιο γενικευμένο κίνημα κατά της κυριαρχίας στη χώρα του «Γεωργιανού Ονείρου», το οποίο ίδρυσε ο Ιβανισβίλι.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κάλεσε τους υποστηρικτές του «να βγουν στον δρόμο» και ζήτησε το τέλος «του καθεστώτος» του δισεκατομμυριούχου Ιβανισβίλι.

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε τη χρήση βίας εναντίον ενός «μη βίαιου» πλήθους, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διενεργηθεί «σοβαρή έρευνα» για τη «σκληρή» απάντησε των δυνάμεων ασφαλείας. Η ΜΚΟ κατέγραψε 31 δημοσιογράφους μεταξύ των τραυματιών.

Η Aeroflot δεν θα πετάει προς την Γεωργία από την 8η Ιουλίου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε «μια ρωσοφοβική πρόκληση» και ανακοίνωσε την απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναστολή των πτήσεων των ρωσικών εταιριών μετά τις ταραχές.

Η ρωσική αεροπορική εταιρία Aeroflot θα σταματήσει τις πτήσεις της προς την Γεωργία από την 8η Ιουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα έχουν επιστρέψει όσοι ταξιδεύουν στην Γεωργία.

Παράλληλα, έχει δοθεί οδηγία προς τα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία να μην προωθούν ταξιδιωτικά πακέτα προς την Γεωργία για την περίοδο ισχύος της ταξιδιωτικής απαγόρευσης.

Η Ρωσική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων γνωστοποίησε ότι την περίοδο αυτή, 5.000-7.000 Ρώσοι τουρίστες ταξιδεύουν στην Γεωργία στο πλαίσιο ταξιδιωτικών πακέτων, που έχουν οργανωθεί από τουριστικά γραφεία, ενώ τριπλάσιος αριθμός Ρώσων πολιτών ταξιδεύουν από μόνοι τους.

Η ρωσική επιρροή στη Γεωργία παραμένει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα. Η μικρή χώρα, σύμμαχος των ΗΠΑ, διεξήγαγε και έχασε το 2008 έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση της απόσχισης της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Οι δύο χώρες δεν έχουν έκτοτε διπλωματικούς δεσμούς και η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιφερειών της Γεωργίας που αποσχίσθηκαν, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου σταθμεύουν τώρα ρωσικά στρατεύματα.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Εθνική εφήβων του μπάσκετ στις Σέρρες
Επόμενο άρθροΕθελοντική αιμοδοσία την Τετάρτη – ert.gr