H δημιουργία ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης που θα έχουν την υποδομή να υποστηρίξουν την, μεγάλης κλίμακας, αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων που λαμβάνει χώρα στην ελληνική οικονομία, είναι η επόμενη στρατηγική κίνηση του τραπεζικού κλάδου, τονίζει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ, στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής της Piraeus Legacy Unit, χαρακτηρίζει πολύ χρήσιμα τα πρόσθετα «εργαλεία» στην προσπάθεια διαχείρισης κόκκινων δανείων, όπως είναι τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Τα σχέδια αυτά, βοηθούν τις τράπεζες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους, αλλά δεν μπορούν εύλογα να αντιμετωπίσουν το θέμα που δημιουργούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην πραγματική οικονομία.

 

Προς τον σκοπό αυτό, είναι αναγκαίες οι ριζικές και σε μεγάλη κλίμακα αναδιαρθρώσεις στα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την «επανεκκίνηση» των δανειοληπτών και της οικονομίας.

 

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο προηγούμενο έτος, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε αναδιαρθρώσεις ύψους 8 δισ. ευρώ με κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ. «Αξιοποιούμε κεφάλαια για να αναδιαρθρώσουμε δάνεια των πελατών μας, έχοντας πάρει προβλέψεις της τάξης των 4,5 δισ.ευρώ τα τελευταία επτά τρίμηνα προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος.

 

Σε αυτό το τιτάνιο έργο, είναι αναγκαίο να υπάρχουν ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης που να υποστηρίξουν το σύνολο των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται και περιλαμβάνουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων, τιτλοποιήσεις, τα σχέδια της ΤτΕ και του ΤΧΣ, επισημαίνει, και εκτιμά ότι αυτό είναι το επόμενο στρατηγικό βήμα για τον κλάδο αφού προΰποθέτει ότι οι οργανισμοί αυτοί θα έχουν το κατάλληλο μέγεθος και την τεχνογνωσία.

 

O κ. Γεωργακόπουλος τονίζει οι τράπεζες επιτάχυναν σημαντικά το ρυθμό διαχείρισης των NPLs το 2018.

 

«Στην Τράπεζα Πειραιώς, καταγράφουμε καθαρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) άνω των 5 δισ.ευρώ το 2018, μέγεθος διπλάσιο από το προηγούμενο έτος και προβλέπουμε ότι θα κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό ως το 2021».

 

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει σε υποδομές και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς που διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια με την δική της μονάδα που απασχολεί περισσότερα από 1.300 εξειδικευμένα στελέχη.

 

Ο κ. Γεωργακόπουλος παραδέχεται ότι ενώ έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Η πρόκληση των NPLs είναι μαραθώνιος, και εμείς έχουμε καλύψει μόλις τα 10 χιλιόμετρα, αναφέρει, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη των τραπεζών και της οικονομίας εξαρτάται από την επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Πρόκειται για ένα πρόβλημα μοναδικών διαστάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού καμία οικονομία δεν βίωσε την έκταση και το βάθος της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία μας ανακάμπτει και μένει σε εμάς να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κληρονομιά της κρίσης που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνει ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών νοτίως της Ακρόπολης
Επόμενο άρθροΣε νέα χαμηλά η απόδοση του 10ετούς