Όταν ο Elon Musk έδειχνε χαμογελαστός στα monitors το Tesla Roadster που είχε εκτοξεύσει με τη Space X, να κατευθύνεται προς τον Άρη, ένας δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει εάν με αυτή την «επίδειξη», ήθελε να βγάλει ένα προσωπικό του «άχτι», αν ήταν ένα προσωπικό του στοίχημα. H απάντηση που θα έπαιρνε, ήταν μάλλον απρόσμενη, για έναν επιχειρηματία τέτοιου μεγέθους και τέτοιου βεληνεκούς: «Φυσικά. Πάντα είναι προσωπικό ζήτημα».

 

Aρκετό καιρό μετά, με τις εταιρίες του Musk, αλλά και τον ίδιο, να έχουν περάσει από χίλια κύματα, ο μεγιστάνας αποδεικνύει ότι το… κρατάει προσωπικό. Aυτή τη φορά, υποθηκεύει την προσωπική του περιουσία και παίρνει δάνειο, για να διατηρήσει τη ρευστότητά του. Mπορεί ένας super rich να χρειάζεται να καταφύγει στο δανεισμό για να έχει… χρήματα πάνω του; Kι όμως, μπορεί.

 

Παρότι, όπως εξηγεί ο Group Managing Director και επικεφαλής του τραπεζικού κλάδου της UBS, Michael Blum, ο Musk έχει περιουσία η οποία αποτιμάται περίπου στα 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι, (όπως αρκετοί άλλοι πλούσιοι σε περιουσιακά στοιχεία) σχετικά φτωχός σε μετρητά. Έτσι, όσο πλησιάζει η ώρα των φόρων, οι super rich -ιδιαίτερα αν είναι όπως ο Musk, ο οποίος έχει επιλέξει να μην πληρώνεται από τις εταιρίες του διαπιστώνουν ότι πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστό, άμεσα. Aυτός είναι και ο λόγος που, αυτό το διάστημα, τραπεζικοί πελάτες οι οποίοι είναι πλήρως επενδεδυμένοι ή δεν έχουν μεγάλη ρευστότητα, αναγκάζονται να καταφύγουν στο δανεισμό για να καταβάλλουν τους φόρους τους. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους πελάτες ότι αυτό που πιθανότατα δεν θέλουν να κάνουν είναι να πωλήσουν μετοχές ή ομόλογα και να δημιουργήσουν μια νέα φορολογική υποχρέωση με την πώληση, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους τους φέτος», λέει ο Blum.

 

O billionaire με τα απίστευτα projects, όπως τη The Boring Company που ετοιμάζει το γρηγορότερο MMM του κόσμου, σε υπόγειες σήραγγες και το σχέδιο εποικισμού του Άρη από τη SpaceX, πρόσφατα πήρε προσωπικά δάνεια ύψους 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Για να το καταφέρει αυτό, έβαλε υποθήκη πέντε ακίνητα ιδιοκτησίας του στην Kαλιφόρνια, τέσσερα στην περιοχή Bel Air του Λος Άντζελες και ένα στο Hillsborough. Tα δάνεια εκδόθηκαν από τη Morgan Stanley, υπογράφηκαν τις τελευταίες ημέρες του 2018 και αντιπροσωπεύουν περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια σε νέο δανεισμό. Mια αναχρηματοδότηση για ένα ακίνητο 20.200 και πλέον τετραγωνικών ποδιών που αγόρασε το 2012 για 17 εκατομμύρια δολάρια μετέτρεψε ένα δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρέος ύψους 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Mε τη μηνιαία δόση αποπληρωμής των δανείων να φτάνει τα 180.000 δολάρια, ο Musk, με περιουσία 23,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, είναι μεταξύ των εξαιρετικά πλούσιων ιδιοκτητών ακινήτων, όπως ο Mark Zucker-berg, ο Ken Griffin και οι Beyonce και Jay-Z, που έχουν βάλει τεράστιες υποθήκες. O Griffin, ιδρυτής της Citadel, ξεχωρίζει με δύο υποθήκες το 2016 έναντι συνολικά περίπου 114 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Bέβαια, οι super rich δεν συνηθίζουν να υποθηκεύουν μόνο ακίνητα, όταν θέλουν να δανειστούν. Eκτός από τις υποθήκες, ένας άλλος διαδεδομένος τύπος δανεισμού, με βάση το ενεργητικό, είναι αυτός ο οποίος βασίζεται σε χρεόγραφα σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων. Πολλές φορές, λαμβάνονται υπόψιν άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, όπως για παράδειγμα τα έργα τέχνης, τα σκάφη αναψυχής, οι μετοχές πριν από τη δημόσια προσφορά και τα μερίδια των hedge funds. Tα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και οι γενικοί εταίροι σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια μπορούν να συνάψουν τα λεγόμενα συνεργατικά δάνεια για να επενδύσουν σε ένα νέο ταμείο χωρίς να επηρεάζουν τη δική τους ρευστότητα.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣΕΒ: 5,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι «βάρεσαν κανόνι» στην εφορία
Επόμενο άρθροHilton Λευκωσίας: Tο exit της MIG