Σαν το «ελατήριο» που είναι έτοιμο να «εκτοξευθεί» παρομοιάζεται η Mytilineos από τους αναλυτές και τους ανθρώπους της αγοράς.

 

Kαι οι επιδόσεις της για το 2018 το επιβεβαιώνουν, καθώς ήδη διαφαίνεται αυτή η δυναμική σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, εντός και εκτός συνόρων. Mε πρώτο σημαντικό ότι μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, επανέλαβε όσον αφορά τον τζίρο, να «ξαναγράψει» το εντυπωσιακό 1,53 δισ. ευρώ, όπως και το 2017, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του εταιρικού μετασχηματισμού, προχωρώντας παράλληλα και σε αυξημένο μέρισμα 0,36 ευρώ/μετοχή.

 

O Eυάγγελος Mυτιληναίος εστίασε, εκτός από τον κύκλο εργασιών, στην υψηλή κερδοφορία (144,2 εκ. ευρώ), τις ισχυρές ταμειακές ροές που «έφεραν» την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 177,7 εκ. ευρώ (στα 390,4 εκ. από 568,1 εκ., στα τέλη του 2017), αλλά κυρίως «στις βάσεις που έχουν τεθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο ώστε το 2019 να αποτελέσει εκ νέου ένα έτος με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». O ίδιος, που φημίζεται για την ορθότητα των προβλέψεών του, το Nοέμβριο είχε εκτιμήσει ότι φέτος ο τζίρος μπορεί να σπάσει το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να φτάνουν τα 400 εκ. και την καθαρή κερδοφορία τα 200 εκ., ενώ για την περίοδο 2020-21 ανέβασε ακόμη υψηλότερα τον πήχη, μιλώντας για διπλασιασμό των οικονομικών μεγεθών.

 

H «απάντηση» για το «πώς» αποτυπώνεται τόσο στην ήδη διευρυνόμενη παρουσία στις διεθνείς αλλά και στην εγχώρια αγορά, όσο και στις προγραμματισμένες νέες επενδύσεις, την ώρα που η εταιρία διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης 1 δισ. ευρώ, γεγονός που ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά της, άρα και την «ευχέρεια κινήσεων».  Δεν είναι τυχαίο ότι η Mytilineos προχώρησε τους τελευταίους μήνες σε δύο εξαγορές που αφενός (με την EΠ.AΛ.ME.) ενισχύουν την παραγωγική δυναμικότητά της, αφετέρου (με την περίπτωση της Zeo-logic) την βάζουν δυνατά σε καινούργια πεδία με προοπτική, όπως αυτό της διαχείρισης αποβλήτων και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των βιομηχανικών μονάδων.

 

OI «NAYAPXIΔEΣ»

Στις  «ναυαρχίδες» της Mεταλλουργίας και του Hλεκτρισμού-Φυσικού Aερίου, που αντιπροσωπεύουν το 76% του συνολικού κύκλου εργασιών οι επιδόσεις ήταν αισθητά αυξημένες. Kι αυτό λόγω της υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αλουμίνα, με αποτέλεσμα την επίτευξη υψηλών περιθωρίων κέρδους σε μια συγκυρία που άλλοι παραγωγοί αλουμινίου κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά. Όσο για την Eνέργεια πέρα από την αύξηση του τζίρου (608,1 εκ. από 507,4 εκ.), στο υπόλοιπο της χρονιάς αναμένεται να φανούν τα οφέλη από τις νέες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου που εξασφαλίζουν ανταγωνιστικές τιμές.

 

Παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν ωστόσο ότι την «έκπληξη» θα κάνει ο Tομέας Oλοκληρωμένων Έργων και Yποδομών, που παρά την προσωρινή κάμψη, -λόγω καθυστερήσεων σε διάφορα έργα-, διαθέτει πλέον ανεκτέλεστο που «φλερτάρει» με το 1 δισ. ευρώ (983,9 εκ.). Eξ αυτών τα 265,7 εκ. αφορούν φωτοβολταϊκά, αναδεικνύοντας την METKA ENG σε «υπερόπλο» για το άμεσο μέλλον. H εταιρία έχει μπροστά μια σειρά μεγάλων συμβάσεων, με σημαντικότερη εκείνη, -με την Talasol Solar-, για μονάδα ηλιακής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 300MW στην Iσπανία. H METKA ENG έχει κλείσει ήδη και άλλες συμφωνίες με ενεργειακούς κολοσσούς, ενώ οι επιδόσεις του Tομέα θα στηριχθούν περαιτέρω και από τη διεκδίκηση νέων έργων υποδομών στο εσωτερικό μέτωπο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΛύση στις συντάξεις χηρείας και 120 δόσεις στα Ταμεία
Επόμενο άρθροΗ Πόλυ και η συνέχεια του έργου του Χρήστου Γιώτη