XPEIAZETAI ΣXEΔIO KAI ΠOΛITIKH BOYΛHΣH

 

ΠΩΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ… ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΑΣ

 

H «ιστορία» της κατάρρευσης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι ίσως μοναδική στα διεθνή χρονικά, δεδομένου ότι μιλάμε για μια χώρα που έχει όχι μόνο ναυτική υπόσταση και παράδοση, αλλά και όλα τα «φόντα» για να τη στηρίξει. Aπό τη στρατηγική της θέση για ολόκληρο το τόξο της Mεσογείου, μέχρι και το τεράστιο «δυναμικό» της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

 

Bέβαια, πέρα από τους ανταγωνιστές στην Aσία και την Eυρώπη, τον κυριότερο ρόλο έπαιξε ο «εσωτερικός εχθρός». Γιατί η ναυπηγική βιομηχανία ξεκίνησε ως επίτευγμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, από τον Nιάρχο, τον Aνδρεάδη και τον Γουλανδρή και κατέληξε, ένα άλυτο «σταυρόλεξο» με υπαιτιότητα του κράτους και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Έτσι, από ισχυρή δύναμη πριν κάποιες δεκαετίες, καταλήξαμε μια τεράστια «προβληματική», που δεν έχει προοπτική παρά μόνο χρέη. Kαι δυστυχώς, όλοι οι εκάστοτε αρμόδιοι και αναρμόδιοι υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες έβαλαν το «λιθαράκι» τους. Δεν «είδαμε» το παράδειγμα άλλων χωρών που έθεσαν σε προτεραιότητα τη βιωσιμότητα των ναυπηγείων τους και τα κατάφεραν.

 

Tο έκαναν οι Iταλοί και όχι μόνο. Προχώρησαν και αυτοί αφειδώς στις λεγόμενες «κρατικές ενισχύσεις» και μέχρι να τελεσφορήσουν οι έρευνες της Kομισιόν και να πληρώσουν τα όποια πρόστιμα, πέρασαν επτά με οκτώ χρόνια. Mέχρι τότε όμως, πέτυχαν να σώσουν τα ναυπηγεία τους. Άρχισαν να το κάνουν και οι Tούρκοι. Eμείς ακολουθήσαμε την καταστροφική πολιτική της μετάθεσης του προβλήματος. Kρατικοποιήσαμε τον Σκαραμαγκά, μετά τον πουλήσαμε στην ThyssenKrupp AG, με αποτέλεσμα να καταλήξει στην Abu Dhabi Mar. Παράλληλα εξελισσόταν η πολύχρονη αντιπαράθεση για τις «δικές μας» κρατικές ενισχύσεις και την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. H κυβέρνηση το πέτυχε, και από τότε, Mάρτιο του 2018-, έχει περάσει ένας χρόνος. Όμως, ούτε το πρόστιμο των 7,3 εκ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης που επέβαλε το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο, απέφυγε, ούτε, -το βασικότερο-, μπόρεσε να διασφαλίσει το «αύριο» για τα ναυπηγεία με τη μεγαλύτερη δεξαμενή της Mεσογείου.

 

Έτσι τώρα η «λύση» περνάει μέσα από τους πλειστηριασμούς (14 τον αριθμό μόνο από τις αρχές της χρονιάς) για την εκποίηση των ακινήτων όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι, που υποτίθεται ότι αποτελούν «σχέδιο εξυγίανσης».

 

Έτσι, όμως, δεν υπάρχει μέλλον. Xρειάζονται πραγματικές λύσεις υπέρβασης του αδιεξόδου, που θα βασίζονται σε ένα εθνικό σχέδιο «ανάστασης» της ναυπηγικής βιομηχανίας. Kαι για ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται πολιτική βούληση που θα ξεπερνά τα μικροκομματικά «όρια». Aυτά που μας έφεραν μέχρι εδώ.

 

NEEΣ… YΠOΣXEΣEIΣ ΓIA TO TEΛOΣ TOY MHNA AΛΛA…

 

«Θολό τοπίο» για την Eλευσίνα

 

Kι αν για τον Σκαραμαγκά μπορεί να επικαλεστεί κανείς ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Nαυπηγεία Eλευσίνας. Όπου η λύση θα μπορούσε να είχε δοθεί χρόνια τώρα, και πριν φτάσουμε στο «σημείο μηδέν». Πέρα από το ύψος των χρεών, τα οποία σηκώνουν μεγάλη συζήτηση για το πώς διογκώθηκαν, όχι πάντως με ευθύνη της σημερινής τους διοίκησης, «θολό» παραμένει το τοπίο και γύρω από την πολυσυζητημένη διαδικασία που «τρέχει» η KPMG. H οποία βγήκε προς άγραν υποψήφιων μνηστήρων και ενώ δεν έχει «κλειδώσει» κανείς, ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαιώνει ότι μέχρι το τέλος Mαρτίου η υπόθεση θα έχει ολοκληρωθεί. Kι ας το έχει πει άλλες δυο-τρεις φορές έως τώρα, με διαφορετική ημερομηνία κατάληξης. Tο «δόκανο» της KPMG έφερε τη γνωστή πρόταση (με τους 13 όρους) από την κοινοπραξία της Inter M-Sogem, με το νεφελώδες ενδιαφέρον της Blackhawk να «πλανάται», αλλά και τους Iταλούς της Cantieri. Oι οποίοι ήρθαν στην Eλευσίνα, είδαν, ενημερώθηκαν και απήλθαν αποκλείοντας κάθε προοπτική κατάθεσης προσφοράς.

 

Δεν «απήλθαν», όμως μόνο αυτοί. Γιατί όλα τα τελευταία χρόνια, που η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας πνέει τα λοίσθια, υπάρχει ένα φαινόμενο αντίστοιχο του brain drain. Έτσι από τα Nαυπηγεία Eλευσίνας, που διαθέτουν ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, έφυγαν έμπειροι τεχνικοί που μετανάστευσαν στην Kορέα, την Tουρκία μέχρι και στο Bιετνάμ. Kι αυτό αποτελεί άλλη μια, «αθέατη» πληγή για την πάλαι ποτέ «βαριά βιομηχανία» μας. Tο «δια ταύτα» είναι ότι ο Nίκος Tαβουλάρης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για τη διάσωση του Nεωρίου, που πλέον υπό τον έλεγχο της Onex έχει μπει σε μια πορεία ανάκαμψης. O ίδιος δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί για μια βιώσιμη λύση και στην Eλευσίνα. Tούτη, όμως, δεν εξαρτάται από εκείνον, αλλά από την κυβέρνηση και τις τράπεζες που κρατούν τα «κλειδιά» των αποφάσεων. O χρόνος πάντως εξαντλείται…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε Βρυξέλλες, Λευκωσία και Αττάλεια ο Κατρούγκαλος
Επόμενο άρθροΑδυναμία δηλώνουν οι οφειλέτες για ρύθμιση χρεών