Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Την ίδια ώρα η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να καταδικάσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο απερίφραστα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής συγκεκριμένων μέτρων εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά της Άγκυρας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το πλοίο Πορθητής άρχισε τις γεωτρήσεις και πρόσθεσε ότι την Πέμπτη αναχωρεί για το ίδιο σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο και το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές:

«1. Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα:
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

2. Σε σχέση με την Αλβανία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.

3. Για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Από το Βόλο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής 20 αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία και ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι καλά προετοιμασμένες για να αποτρέψουν όλες τις παράνομες ενέργειες. Είναι ώρα για διάλογο και όχι για προβοκατόρικες ενέργειες, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, που ήταν παρών στην τελετή.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κάνουν πως δεν βλέπουν ότι οι γκρίζες ζώνες, τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και ο κίνδυνος ανάφλεξης γενικότερα, έχουν τη σφραγίδα ακριβώς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕξορμήσεις στελεχών και υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας
Επόμενο άρθροΔήμος Ελασσόνας: Παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιΐα