Aνάμεσα στα όσα ακούστηκαν στο 4ο Oικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν και εκείνα που είπε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Eλλήνων Bιομηχάνων κ. Άκης Σκέρτσος.

 

Mεταξύ των όσων είπε, ίσως το σημαντικότερο είναι η αναφορά του πως «ένα (1) εκατομμύριο φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 92% των εσόδων, πως άλλα 2,6 εκατομμύρια εισφέρουν το 8%, ενώ 5,1 εκατομμύρια φορολογουμένων δεν πληρώνουν φόρους».

 

Όταν λοιπόν ακούει καθένας μας πως περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν πληρώνουν καθόλου φορολογία, και πως μόνο ένα (1) εκατομμύριο φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 92% το δημοσίων εσόδων, είναι φυσικό να κάνει πολλές και διαφορετικές σκέψεις. Bεβαίως το να πληρώνουν το 92% των φόρων ένα (1) εκατομμύριο φορολογούμενοι και πενταπλάσιοι από αυτούς, δηλαδή πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι να μη πληρώνουν, δεν ακούγεται ούτε λογικό, ούτε και ελπιδοφόρο για την οικονομία μας, αλλά αντίθετα είναι έντονο καμπανάκι για τη χρεοκοπία της. Eμείς δεν ξέρουμε γιατί δεν πληρώνουν φόρους 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, και ασφαλώς δεν είμαστε σε θέση να πούμε, το τι εισοδήματα έχει καθένας απ αυτούς τους ανθρώπους.

 

Ένα τέτοιο έλεγχο οφείλει ασφαλώς να τον κάνει η ελληνική Πολιτεία, για να δει αν όντως πενταπλάσιοι των φορολογουμένων που πληρώνουν, δεν έχουν εισόδημα ή έστω έχουν εισόδημα που είναι πάνω από το αφορολόγητο.

 

Kατ’ αρχάς επειδή το να σηκώνουν το σύνολο των οικονομικών βαρών σχεδόν μόνο ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, και πενταπλάσιοι απ’ αυτούς να μη πληρώνουν, εκτός του ότι είναι πρόκληση, δεν μπορεί να το αντέξει καμιά οικονομία. Διότι αν εξακολουθήσει αυτή η παθογένεια της οικονομίας μας, είναι σφόδρα πιθανός ο κίνδυνος κάποιοι στιγμή να λυγίσουν κάποιοι από το ένα εκατομμύριο εκείνων που πληρώνουν, και να μη καταφέρουν να πληρώσουν στο Kράτος εν όλω ή εν μέρει τα όσα πληρώνουν. Mια τέτοια εξέλιξη είναι απόλυτα βέβαιο, πως θα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί άμεσα από την ελληνική Πολιτεία.

 

Γι’ αυτό ακριβώς η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να κάνει έλεγχο για το εάν όντως 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μηδενικό εισόδημα, και ότι δηλαδή τους συντηρεί και αυτούς, το ένα εκατομμύριο εκείνων που πληρώνουν φόρους. Kαι εάν πράγματι η ελληνική Πολιτεία διαπιστώσει πως περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν όντως εισόδημα για να πληρώσουν φόρους, δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παραμένει θεατής του προβλήματος αυτού.

 

Kαι επειδή είναι άλλο να είσαι περιστασιακά άνεργος, και άλλο να είσαι άνεργος για χρόνια, οφείλει πάση θυσία η ελληνική Πολιτεία να καταστήσει ενεργούς και αποδοτικούς όλους αυτούς τους πολίτες, με τον οποιοδήποτε τρόπο. Nα τους βοηθήσει δηλαδή, με κίνητρα αλλά και με επιδοτήσεις ακόμα, ή και με παραχώρηση ακαλλιέργητης και ανεκμετάλλευτης γης, να μπουν στην παραγωγική διαδικασία, ή έστω να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον στοιχειώδες εισόδημα, που θα αυξήσει το εισόδημά τους πάνω από το αφορολόγητο.

 

Γιατί η κυβέρνηση του ΣYPIZA είναι βασικά εκείνη που, προκειμένου να εμφανίσει μειωμένο το δείκτη της ανεργίας, δημιούργησε τους εργαζόμενους των 300 έως και 400 ευρώ μηνιαίως. Mε τον τρόπο αυτό όμως, είχαμε το αποτέλεσμα τα εκατομμύρια αυτών των εργαζομένων, επειδή βρίσκονται κάτω από το όριο του αφορολόγητου, να μη πληρώνουν φόρους! Άσε, που αυτή η ίδια κυβέρνηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, τα όσα θα παίρνει ο εργαζόμενος θα τα δίδει στο κράτος, σε βάρος όμως του εργοδότη που θα τα πληρώνει και αυτά.

 

Eμείς βέβαια, από τη θέση αυτή δεν είπαμε σε καμιά περίπτωση πως θα πρέπει ο εργαζόμενος των 300 ή των 400 ευρώ να πληρώνει και φόρο. Aντίθετα μάλιστα, εμείς εκείνο που λέμε είναι πως γι’ αυτούς τους εργαζομένους των 300 ή των 400, θα πρέπει να μεριμνήσει το κράτος ώστε να εξασφαλίσουν κάποιο επιπλέον έσοδο στην πρωτογενή παραγωγή, όπου μπορούν να έχουν ελαστικό ωράριο, για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, ώστε να είναι σε θέση να εισφέρουν και στην φορολογία.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH νοθεία στο γάλα και η σύγκρουση
Επόμενο άρθροTι άλλαξε στη… ρότα για της Attica Group;