Το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όριά του με τα ράντζα να είναι καθημερινή εικόνα στους διαδρόμους των νοσοκομείων και το προσωπικό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην πίεση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, non – COVID ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν αρκετό διάστημα προκειμένου να χειρουργηθούν, με την επιστολή του υπουργείου Υγείας -με την οποία ζητά μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80%– να εντείνει την ανησυχία στους παραπάνω ασθενείς αν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την επέμβασή τους.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κλήθηκε να δώσει εκ νέου διευκρινίσεις για το ζήτημα μετά από σχετική ερώτηση.

«Δεν υπάρχει οριζόντια μείωση ούτε οδηγία να μειωθούν τα χειρουργεία κατά 80%. Η απόφαση του υπουργείου είναι για να στηρίξει τις διοικήσεις των νοσοκομείων εκεί που χρειάζεται, λόγω έκτακτης ανάγκης, για να νοσηλευτούν περισσότεροι ασθενείς με Covid-19» δήλωσε η ίδια, επισημαίνοντας πως στην ιατρική δουλεύουμε πάντα με βάση ποιο είναι το επείγον περιστατικό.

Όπως είπε «υπάρχει πίεση από ασθενείς που είναι βαριά άρρωστοι. Αυτοί οι άρρωστοι προτάσσονται. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να μειωθούν κάποια περιστατικά που είναι λιγότερο επείγοντα».

Σύμφωνα με την ίδια, η οδηγία που δόθηκε ήταν «για να υπάρχει αυτή η ευελιξία στις διοικήσεις, όπου χρειάζεται, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δείτε όσα είπε η κ. Γκάγκα

Διαβάστε επίσης:

Έντονες αντιδράσεις γιατρών

Υπενθυμίζεται πως ο επικείμενος περιορισμός των χειρουργείων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του υπουργείου Υγείας.

«Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές. Η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ» τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, ζήτησε άμεσα:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
  • Την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου αυτού εγγράφου και την εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτόχος της Μπαρτσελόνα ο Καμπράλ
Επόμενο άρθροΑπογραφή 2021 – Τι κάνουμε εάν δεν λάβαμε τον φάκελο με τον κωδικό