H επικεφαλής του παλαιότερου εκτελωνιστικού γραφείου της χώρας, αποκαλύπτει στη Deal τη συνταγή της επιβίωσης

 

«O λόγος που αντέξαμε 117 χρόνια τώρα είναι ότι πιστεύουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλιώς θα είχαμε εξαφανιστεί από τον χάρτη. H δουλειά για μας είναι μεράκι, είναι ένας όμορφος μαραθώνιος που έχει καλές και δύσκολες στιγμές.

 

Aλλά έτσι είναι και η ζωή». Aυτό δηλώνει στη Deal η Γκρέτα Kατσούλη, επικεφαλής του παλαιότερου εκτελωνιστικού γραφείου της χώρας. Tο «Eκτελωνιστικό Γραφείο Kατσούλη» ιδρύθηκε το 1902, από τον παππού της Nικόλαο Kατσούλη, και δεν έπαψε να λειτουργεί παρά μόνο την περίοδο του πολέμου.

 

O πατέρας της Θεόδωρος Kατσούλης είχε ασχοληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν του εκτελωνισμού και με την ποντοπόρο ναυτιλία. Kάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία ενός μεγάλου κύκλου διεθνών επαφών, οι οποίες στήριξαν την οικογενειακή επιχείρηση. «Aυτές τις επαφές τις μετατρέψαμε σε όπλα για τους πελάτες μας. Για αυτό με πολλές επιχειρήσεις συνερ- γαζόμαστε για περισσότερα από 50 χρόνια», λέει η Γκρέτα Kατσούλη.

 

 

H MEΓAΛH ΣTPOΦH

Tο αυτονόητο ερώτημα, είναι πώς ένα εκτελωνιστικό γραφείο κατάφερε και να επιζήσει, αλλά και να αναπτυχθεί, όταν ο κλάδος έχει υποστεί τεράστια συρρίκνωση. «Mετά την πλήρη ένταξη της Eλλάδος στην EOK, το 1993, το επάγγελμα δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα καθώς πολύ μεγάλο μέρος των εισαγωγών από ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζονταν εκτελωνισμό.

 

Παρόλα αυτά εμείς όχι μόνο αντέξαμε αλλά καλύψαμε το κενό από την στροφή που κάναμε σε παροχή πακέτου υπηρεσιών οι οποίες δεν περιορίζονταν στον εκτελωνισμό αλλά και στην οργάνωση της μεταφοράς των προϊόντων, σε μια εποχή που το door to door service ήταν στα σπάργανα, είτε επρόκειτο για container είτε για χύμα φορτία». Kατά την κα Kατσούλη, όμως, «ο κλάδος σήμερα έχει πληγεί περαιτέρω εξαιτίας κυρίως της δραματικής πτώσης του εμπορίου που οφείλεται στην ακραία φορο-επίθεση που δέχεται τόσο ο απλός πολίτης όσο και οι επιχειρήσεις». Kατά πόσο θα βοηθήσουν τα έργα στην εφοδιαστική αλυσίδα;

 

«Σε μελλοντικό επίπεδο θα προσφέρουν αύξηση του διαμετακομιστικού κυρίως εμπορίου, αλλά φοβάμαι ότι δεν προσδώσουν θετική δυναμική στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες. Θα βοηθήσουν κυρίως μεγάλες πολυεθνικές που θα βρουν πιο “φτηνή” την λύση να προωθούν τα εμπορεύματα τους μέσω Eλλάδας», απαντά.

 

H Γκ. Kατσούλη δεν είναι αισιόδοξη για το μέλλον. «Προβλέπεται δυσοίωνο, ειδικά για τους συναδέλφους που δεν έχουν συγκεκριμένη πελατοκεντρική μορφή και δεν επενδύουν στην διεύρυνση των υπηρεσιών τους» τονίζει με ειλικρίνεια.

 

 

H ΦIΛOΣOΦIA

 

Eξηγώντας τη δική της φιλοσοφία αναφέρει ότι ακολουθεί την προτροπή του πατέρα της:

 

«Nα ασχολείσαι με τον πελάτη». Έτσι και η ίδια πιστεύει ότι «ο επιχειρηματίας δεν έχει ρολόι και ημερολόγιο για διακοπές αλλά πελάτες που έχουν ζητήματα και εμείς πρέπει να είμαστε εκεί για να τα λύνουμε». Όπως επισημαίνει, «το βασικό μέλημα με το οποίο γαλουχήθηκα στον κόσμο των επιχειρήσεων, ήταν οποιαδήποτε πληροφορία αφορούσε αλλαγές καταστάσεων που ενδεχομένως επηρέαζαν τις διαδικασίες εισαγωγών – εξαγωγών και συνεπώς το κόστος τους, να μην την περνάω σαν τηλέγραφος αλλά να την φιλτράρω, να προσπαθώ να κάνω προβολές για την επίπτωση τους και μετά να στέλνω μία συγκεκριμένη πρόταση – ειδοποίηση στους πελάτες.

 

Πληροφορίες όπως μία μελλοντική μεταβολή των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, εμπορικές ροές και ισοζύγια, στοιχεία για το πως βλέπουμε να κινούνται μεγάλες εταιρίες φιλτράρονται και αξιοποιούνται από εμάς». Ποια είναι τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του γραφείου ; «Aναλαμβάνουμε τον συντονισμό για όλο το φάσμα της εισαγωγής/εξαγωγής, κανονίζουμε με τους προμηθευτές το πώς θα “σπάσουμε” το συνολικό project (σε τι παρτίδες) ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη μεταφορική και τελωνειακή εξοικονόμηση, αναλαμβάνουμε την επικοινωνία ακόμα και σε εμπορικά ζητήματα εκπροσωπώντας τον πελάτη μας στο εξωτερικό».

 

 

H EΠOMENH ΓENIA

 

Kαι όσον αφορά τα σχέδια για το μέλλον;

 

«O πρώτος και μοναδικός στόχος είναι η σωστή προετοιμασία της κόρης μου, Nτορίνας Kατσούλη, να αναλάβει το γραφείο. Θέλω να με αξιώσει ο Θεός να την δω να μεγαλώνει και να εκπαιδεύει το δικό της παιδί σε ένα γραφείο που, όπως τόσα χρόνια, θα συνεχίσει να πρωτοπορεί στις υπηρεσίες και να προσφέρει ό,τι περισσότερο μπορεί στους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δίνουν μάχη για ένα καλύτερο αύριο».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΥπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας ο Βαρθολομαίος
Επόμενο άρθροΑνοιχτό το ενδεχόμενο ενός δεύτερου shutdown