Δεν είναι λίγοι οι γονείς που ζητούν να απαλλαγούν τα παιδιά τους από τη χρήση μάσκας, δηλώνει στην ΕΡΤ ο Νίκος Καρανταγλής, μέλος ΔΣ της Παιδοπνευμονολογικης Εταιρείας.

Η Εταιρεία έχει εκδώσει πάντως οδηγία προς τους παιδιάτρους να μην δίνουν στους γονείς τέτοιες βεβαιώσεις, όσο κι αν τους πιέζουν.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καρανταγλής:

«Αισθανόμαστε αυτές τις μέρες ότι κάποια ομάδα γονιών μας αντιμετωπίζει ως Ιανούς: Από τη μία εμπιστεύονται για χρόνια τους παιδιάτρους για την υγεία των παιδιών, για την πρόληψη και ταυτόχρονα ζούμε μια αμφισβήτηση για το αν μια οδηγία η οποία είναι ομόφωνη όλων των παιδιάτρων και των παιδοπνευμονολόγων για τη χρήση μάσκας, είναι σωστή.

»Υπάρχουν δύο κατηγορίες γονέων: Η μία είναι οι γονείς των οποίων το παιδί δεν έχει κανένα πρόβλημα και ζητούν να τους δώσουμε χαρτί ότι έχουν για να μην βάζουν μάσκα, και η άλλη είναι γονείς παιδιών που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, με συνηθέστερο το άσθμα, που έχουν ένα καλοπροαίρετο άγχος μήπως η χρήση της μάσκας βλάψει.

»Έχουμε πάρα πολλά σχετικά τηλεφωνήματα και αιτήματα, στα οποία απαντούμε ότι η χρήση μάσκας είναι προστατευτικό μέτρο. Θα δείτε φέτος ότι πολλά παιδιά θα αρρωστήσουν πολύ λιγότερες φορές και από τις άλλες ιώσεις, επειδή θα φοράνε τη μάσκα. Και έχοντας μελετήσει βαθιά όλη αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά και προηγούμενες καταστάσεις, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε με σοβαρότητα ότι η χρήση μάσκας είναι ασφαλής για τα παιδιά.

»Ισχύουν σαφώς και αυτά που λέμε διαλείμματα μάσκας, ένα παιδί αν αισθανθεί δυσφορία μπορεί να βγάλει για λίγο τη μάσκα του μέσα στην τάξη και να την ξαναφορέσει μετά.

»Είχα την ευκαιρία προχθές να είμαι σε ένα σχολείο και να μιλήσω για αυτό στα παιδιά. Θέλω να με πιστέψετε ότι τα παιδιά ήταν πολύ πιο κουλ και πολύ πιο έτοιμα και με αίσθημα εμπιστοσύνης από πολλούς μεγαλύτερους στη χρήση μάσκας. Άρα αυτό που θέλω να τονίσω είναι αν τους εκπέμψουμε ένα σαφές μήνυμα και τους μιλήσουμε με τρόπο κατανοητό, θα μας εκπλήξουν ευχάριστα και θα διασπείρουν πολύ λιγότερο τη νόσο.

»Για τη χρήση μάσκας δεν το λέμε μονάχα τώρα που υπάρχει η πανδημία. Ξέρουμε ότι η χρήση μάσκας για ανθρώπους που είναι σε κίνδυνο, ή που δεν πρέπει να διασπείρουν μία λοίμωξη και αλλού πάντα ήταν ένα καλό μέτρο πρόληψης».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓ. Μπουρνούς: “Με την επίσκεψη Ζάεφ ολοκληρώθηκε ένας κύκλος ψέμματος και πατριδοκαπηλίας από τη ΝΔ” (audio)
Επόμενο άρθροΠαρασύρθηκε πεζός στην 2ας Νοεμβρίου