Δωρεάν μαστογραφίες και τεστ Παπανικολάου, παρέχονται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, στον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου Γορτυνίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις (μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου), στον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου Γορτυνίας, χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια.

Αντίστοιχα προγράμματα πραγματοποιούνται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και σε Δήμους της Αττικής.

Συνολικά έχουν εξεταστεί περισσότερες από 400.000 γυναίκες.

Στόχος των προγραμμάτων είναι η εξέταση όλων των γυναικών, ηλικίας από 25 ετών και άνω με τεστ Παπανικολάου και των γυναικών από 40 ετών και άνω, επιπροσθέτως με μαστογραφία.

Η κινητή μονάδα, στην οποία γίνονται οι εξετάσεις, θα βρίσκεται σταθμευμένη, από τις 4 Ιουλίου 2019 και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, με τον Δήμο Γορτυνίας, στο τηλέφωνο 2797022700 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Στην κινητή μονάδα, βρίσκεται μία τεχνολόγος, η οποία είναι υπεύθυνη για την διενέργεια των μαστογραφιών και μία νοσηλεύτρια – μαία, η οποία λαμβάνει τα απαιτούμενα επιχρίσματα για το τεστ Παπανικολάου.

Στη συνέχεια, οι μαστογραφίες και τα λαμβανόμενα επιχρίσματα, προωθούνται στην κεντρική υπηρεσία του Ιδρύματος, όπου γίνονται και οι διαγνώσεις από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους.

Οι γυναίκες ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τα αποτελέσματα των εξετάσεων με προσωπική επιστολή.

Στην περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, οι γυναίκες καλούνται για επανεξέταση.

Σε περίπτωση που χρειαστεί συμπληρωματικός έλεγχος, αυτός πραγματοποιείται δωρεάν στη σταθερή μονάδα του Ιδρύματος στην Αθήνα.

Εάν χρειαστεί χειρουργείο, προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Την κάλυψη των δαπανών για την πραγματοποίηση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου στην Π.Ε.Αρκαδίας, έχει αναλάβει με χορηγία του το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ».

«Η μονάδα θα παραμείνει στο Δήμο Γορτυνίας, όπως και σε όλους τους Δήμους που επισκέπτεται το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, όσο χρειαστεί για να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες», τονίζει σε κάθε πρόγραμμα ο κ. Μιχαήλ Βροντάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

δελτίο Τύπου
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠροχωρά η ανάπλαση του λιμανιού της Σκοπέλου – Προγραμματική σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Σκοπέλου
Επόμενο άρθροΤρίπολη: Σεμινάριο για τον αγροδιατροφικό τομέα