Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για το κύμα γρίπης και ιώσεων που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά αλλά και από την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού σε συνδυασμό με την έναρξη των σχολείων, αύριο, αλλά και τις ελλείψεις φαρμάκων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων παραμένει ασφυκτική, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχείριση.

Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και εκτιμά ότι θα έχουμε πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως.

Ανησυχία, πάντως, προκαλεί και ο ταχύς ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία με γρίπη και βραγχιολίτιδα αυξάνεται  με την πληρότητα στις ΜΕΘ να κυμαίνεται στο 50%.

Στο «Αττικό», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό «Ηρακλείου» η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Το «Αγλαΐα Κυριακού» που εφημέρευε χθες, κατέγραψε 389 προσελεύσεις, και πραγματοποιήθηκαν 32 εισαγωγές, εκ των οποίων 2 εισαγωγές με κορονοιό και 3 με γρίπη, ενώ 5 περιστατικά επιβεβαιωμένα γρίπης νοσηλεύονται στο Αγλαία Κυριακού.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύονται 6 παιδιά με γρίπη και 7 με κορονοιό και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης νοσηλεύονται 2 παιδιά με κοροναιό και 4 με γρίπη.

Επιστροφή στα θρανία με εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, όπως άλλωστε επανέλαβε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική, οποίο παιδί ή όποιος εκπαιδευτικός θέλει μπορεί να την φορά κανονικά μέσα στην τάξη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου θα καταγράφονται αλλά δεν προσμετρώνται πέντε μέρες απουσίας.

Οι απουσίες αυτές αφορούν τους μήνες από Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο.

Για τις απουσίες θα απαιτείται ακόμη και απλή βεβαίωση ιδιωτικού γιατρού ή από δημόσιο νοσοκομείο.

Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ δηλώνει έτοιμο να πάρει επιπλέον μέτρα αν διαπιστώσει έξαρση των κρουσμάτων στα σχολεία, δηλώνει όμως κατηγορηματικά ότι δεν θα κλείσουν ολόκληρες τάξεις όπως τον πρώτο καιρό της πανδημίας.

«Τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν και αυτήν τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε, δεν χρειάζεται μάσκα», ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΑΝΤ1 η Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε πως διανύουμε τους μήνες που παραδοσιακά είχαμε έξαρση των ιώσεων, τις οποίες όμως είχαμε ξεχάσει λόγω κοροναϊού.

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως «χρειάζεται προσοχή», όχι όμως ακόμα μάσκα.

«Αν κάποιο παιδί θέλουν οι γονείς του να το βάλουν μάσκα, ας του βάλουν», είπε σχετικά.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως, «πηγαίνοντας τα παιδιά στο σχολείο θα πάρουν πάλι από τους γονείς τους τις οδηγίες για πλύσιμο χεριών και αντισηπτικό. Καλό θα είναι τα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο, να τους κάνουν ένα τεστ για κοροναϊό».

Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, οι γιατροί περίμεναν το κύμα αυτό των ιώσεων.

«Η γρίπη δεν είναι ακόμα σε έξαρση, θα είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τέλη Φεβρουαρίου», είπε και συνέστησε και στους γονείς «προσοχή και όχι πανικό».

Σχετικά τέλος με την νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, είπε πως, «έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά έχει συμπτωματολογία κρυολογήματος» και διαβεβαίωσε πως «δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν στη χώρα μας το στέλεχος».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνεβαίνει ο Κολοσσός, 90-87 το Λαύριο
Επόμενο άρθροΣτα κόκκινα Βόλος και Πανθεσσαλικό-Στο γήπεδο Βαγγέλης Μαρινάκης και Αχιλλέας Μπέος