Μακραίνει η μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών στη χώρα μας καθώς μόλις σε ένα 48ωρο δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους ενώ μία κοπέλα μόλις 17 ετών βρέθηκε δολοφονημένη σπίτι της με τις αρχές να θεωρούν βασικό ύποπτο τον σύντροφό της. Εάν αυτό αποδειχθεί θα πρόκειται για το νεότερο σε ηλικία θύμα γυναικοκτονίας που έχει σημειωθεί στη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των δολοφονημένων γυναικών για το 2022 σε οκτώ. Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 οι γυναικοκτονίες ανήλθαν σε 17.

Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί από μόνοι τους, ωστόσο δεν αρκούν για να περιγράψουν την δραματική κατάσταση. Μια αναδρομή στα σεξιστικά αυτά εγκλήματα του 2022 αποδεικνύει ότι το μοτίβο είναι ίδιο. Γυναίκες που θέλουν να χωρίσουν και άνδρες που δεν το ανέχονται και τις δολοφονούν. Σεξισμός, κτητικότητα, πατριαρχικές ιδέες οπλίζουν το χέρι των δραστών, και αυτή είναι η μία πλευρά του φαινομένου. Η άλλη είναι κατά πόσο οι γυναίκες σήμερα είναι προστατευμένες από κυρίαρχα πρότυπα αλλά πολύ περισσότερο από εκείνες τις υλικές συνθήκες που υποβιβάζουν τη θέση τους στην κοινωνία.

Αμείλικτα ερωτήματα

Από τη στιγμή που το ζήτημα των γυναικοκτονιών έχει «εισβάλει» στον δημόσιο λόγο, πόσα έγιναν για να προστατευτούν πραγματικά οι γυναίκες; Συνεχίζει να παρατηρείται τεράστια έλλειψη σε δομές που θα μπορέσουν οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης να προσφύγουν και να ζήσουν με ασφάλεια αυτές και τα παιδιά τους. Η κοινωνική πολιτική για να μην αντιμετωπίσει μία γυναίκα βιοποριστικό πρόβλημα όταν θα φύγει από ένα τέτοιο περιβάλλον – που πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει πόλη – είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Και από εκεί και πέρα τίθεται μετ΄επιτάσεως το ζήτημα του κατά πόσο οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές μπορούν πραγματικά να προσφέρουν ένα δίκτυ προστασίας στις γυναίκες που τολμούν να καταγγείλουν τον σύντροφό τους. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι σε αρκετές περιπτώσεις όπως της 41χρονης από τη Ζάκυνθο, η γυναίκα είχε καταγγείλει τον κακοποιητή της στην αστυνομία. Η τελευταία μάλιστα για δεύτερη φορά λίγες ώρες πριν τη δολοφονία της.

Οι δολοφονίες γυναικών το 2022

Παρακάτω υπενθυμίζουμε τις υποθέσεις γυναικοκτονιών στη χώρα μας από την αρχή του έτους, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να μεταδώσουμε καμία άλλη.

1.Τον Φεβρουάριο του 2022 στα Γιάννενα, μια 79χρονη πέφτει νεκρή από τα χέρια του 69χρονου συζύγου της, μετά από καυγά. Ο ίδιος προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη του, λέγοντας ότι η γυναίκα έπεσε και χτύπησε. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα και ενώπιον των αστυνομικών αναγκάστηκε να ομολογήσει το έγκλημα.

2.Τον Μάρτιο, έναν μήνα αργότερα, ένας 42χρονος, γνωστός για τις δράσεις του με τη Χρυσή Αυγή, πήγε στο ουζερί που διατηρούσε η πρώην σύντροφός του και την πυροβόλησε εν ψυχρώ ενώ τραυμάτισε και την 20χρονη κόρη της. Η γυναίκα τελικά υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο. Ο δράστης είχε γράψει λίγο νωρίτερα στο Facebook: «Όλο και πιο κοντά στον τελευταίο αγώνα, το μόνο πράγμα που δεν φοβήθηκα ποτέ είναι ο θάνατος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του γυναικοκτόνου που από ότι φαίνεται θεωρούσε το έγκλημά του αγώνα ήδη δύο μήνες πριν.

Το μοτίβο που επαναλαμβάνεται

3.Τον Μάιο, μια 43χρονη φαρμακοποιός στην Καβάλα στραγγαλίζεται από τον σύζυγό της, επειδή του ζήτησε να χωρίσουν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι σκέφτηκε να αυτοκτονήσει ωστόσο τα δεδομένα της υπόθεσης δεν έδειξαν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως φαίνεται πως προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του.

4. Τον Ιούνιο, μια 59χρονη στη Δράμα δολοφονείται από τον σύζυγό της, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του συναινετικού τους διαζυγίου. Η ίδια είχε μάλιστα αποκαλύψει σε φίλη της ανησυχούσε για τη ζωή της. «Θα με σκοτώσει με καραμπίνα» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο δράστης φέρεται να έκατσε αρκετή ώρα δίπλα στο άψυχο σώμα της γυναίκας του πριν πάρει απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του με την ίδια καραμπίνα που την είχε σκοτώσει.

5. Λίγες ημέρες αργότερα ακόμα μια γυναίκα δολοφονείται άγρια από τον εν διαστάσει σύζυγό της μετά από καυγά στο διαμέρισμά της στο Κουκάκι. Της δολοφονίας με μαχαίρι προηγήθηκε άγριος ξυλοδαρμός. «Έλα σπίτι, σκότωσα την μητέρα σου» είπε στον γιο του ο δράστης. Εντοπίστηκε κάποιες ώρες αργότερα από την αστυνομία με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με ελαφρά τραύματα. Υποστήριξε ότι θέλησε να αυτοκτονήσει.

Δύο γυναικοκτονίες σε ένα 24ωρο

6. Στις 31 Ιουλίου άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του στο Ρέθυμνο, όταν εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν. Η πρώτη λέξη που φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ήταν «με κατεδάφισε». Όπως φέρεται να υποστήριξε, το θύμα εγκατέλειψε την συζυγική εστία τρεις φορές το τελευταίο τρίμηνο και όταν επέστρεφε, εκείνος πάντα την δέχονταν πίσω, ενώ ποτέ δεν τέθηκε θέμα διαζυγίου.

Ο ίδιος επιχείρησε μέχρι τελευταία στιγμή να τα ρίξει όλα στα θύμα, ισχυριζόμενος ότι θόλωσε από τον καβγά τους και έτσι πήρε ένα μαχαίρι και το έστρεψε εναντίον της. Έπειτα, όπως ισχυρίστηκε, δεν θυμάται τι συνέβη.

«Τον τελευταίο καιρό είχα μάθει πως με απατούσε. Γι’ αυτό τον λόγο ήμουν βίαιος απέναντί της», είπε στις Αρχές, με τα παιδιά του να αναφέρουν ότι ήταν βίαιος μαζί της.

Καταγγελία στις αρχές

7. Την επομένη μέρα μια ακόμα γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στη Ζάκυνθο συντάραξε το πανελλήνιο. Ο δράστης, μετά από καβγά, ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του, ενώ στη συνέχεια της κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι στον θώρακα και στον λαιμό. Η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε λίγη ώρα μετά στο νοσοκομείο.

Η 41χρονη είχε υποβάλει τον Ιούνιο μήνυση κατά του 49χρονου για ενδοοικογενειακή βία, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του. Στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος με εισαγγελική εντολή να μην την πλησιάζει για 100 μέτρα. Ωστόσο φαίνεται πως δεν την άφηνε σε ησυχία. Λίγες ώρες πριν τη δολοφονία της η γυναίκα είχε μεταβεί στο οικείο αστυνομικό τμήμα και κατέθεσε μήνυση κατά του 49χρονου, καθώς λίγα λεπτά νωρίτερα την είχε χτυπήσει. Όταν επέστρεψε ο δράστης έξαλλος τη σκότωσε.

8. Δολοφονημένη κοπέλα μόλις 17 ετών. Λίγες ώρες μετά τα στυγερά εγκλήματα, με θύματα δύο γυναίκες που έπεσαν νεκρές από τα χέρια των συζύγων τους, μία 17χρονη εντοπίστηκε νεκρή τα μεσάνυχτα, στο σπίτι της, στο Περιστέρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από πηγές της ΕΛ.ΑΣ., την κοπέλα εντόπισαν νεκρή η μητέρα της και η αδελφή της, μόλις επέστρεψαν στο σπίτι που διέμεναν, στην οδό Αραχώβης. Η κοπέλα έφερε μώλωπες και η αστυνομία, που αναζητεί τον φίλο της, εξετάζει το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας, θεωρώντας εκείνον ως τον κύριο ύποπτο για τη δολοφονία της. Σύμφωνα με καταθέσεις από τους συγκάτοικους του υπόπτου, οι οποίοι είπαν ότι πήγε από το σπίτι τους μετά τα μεσάνυχτα, μάζεψε τα πράγματά του και τους είπε ότι φεύγει.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροMε το… ένα πόδι στα πλέι οφ η Μπενφίκα, ιστορική νίκη για τη Σεντ Ζιλουάζ
Επόμενο άρθροΟ Ολυμπιακός έκλεισε την Αμερικανίδα σέντερ Μέγκαν Γκούσταφσον