Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από «τις δολοφονίες» του Ζακ Κωστόπουλου. Το κέντρο της Αθήνας γέμισε με δυνατά συνθήματα οργής και θλίψης, ενώ ανάμεσα στα πολύχρωμα πανό που κυριαρχούσαν στην πορεία, μπορούσε κανείς να διακρίνει ένα μικρό φούξια πλακάτ το οποίο «φώναζε»: Ούτε μια λιγότερη!

Μια μέρα μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου, σήμερα, μια γυναίκα δολοφονείται εν ψυχρώ από τον πρώην σύντροφό της. Λίγο αργότερα ο γυναικοκτόνος έβαλε τέλος στη ζωή του με το ίδιο όπλο, αφήνοντας μάλιστα σημείωμα το οποίο έλεγε πως «χωρίς την καλή μου δεν έχει νόημα να ζω».

Λίγες μέρες πριν το θύμα, η Δώρα, είχε δώσει τέλος σε μια σχέση που την έπνιγε και την καταπίεζε, με τον σύντροφό της να αποφασίζει να της αφαιρέσει τη ζωή, σημαδεύοντάς την δύο φορές στην καρδιά.

«Χώρισα. Γλίτωσα από τον εφιάλτη» είχε πει.

Οι γυναίκες οι οποίες έχασαν τη ζωή τους από εγκλήματα με καθαρό έμφυλο κίνητρο φαίνεται όλο και να αυξάνονται στην Ελλάδα.

Οι γυναικοκτονίες καταγράφονται η μία μετά την άλλη και η ανάγκη για τη νομική τους αναγνώριση είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Μόνο μέσα στο καλοκαίρι, τέσσερις γυναίκες από τα χέρια συντρόφων τους, σε Λάρισα, Δάφνη, Θεσσαλονίκη και φυσικά η δολοφονία της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο.

Μέχρι σήμερα μετράμε συνολικά 11 δολοφονίες γυναικών μέσα στο 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Γυναικοκτονίες (European Observatory on Femicide) τα έτη 2019-2020 τελέστηκαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 39 γυναικοκτονίες.

Την έσφαξε γιατί «τη ζήλευε»

Το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Ιουλίου ένας  άντρας μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της Δάφνης προκειμένου να ομολογήσει πως σκότωσε την 31χρονη σύζυγό του μέσα στο διαμέρισμα που διέμεναν στην οδό Λάμπρου Κατσώνη.

Ο γυναικοκτόνος έσφαξε τη γυναίκα, επειδή την ζήλευε, όπως ισχυρίστηκε. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σπίτι βρήκαν το θύμα μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Η γυναικοκτονία στη Δάφνη φαίνεται αποδείχθηκε υπόθεση συνεχούς και κλιμακούμενης κακοποιητικής συμπεριφοράς και έμφυλης βίας.

Ο 40χρονος οποίος δολοφόνησε το μεσημέρι της Παρασκευής την 31χρονη σύζυγό του, μέσα στο διαμέρισμα που διέμεναν στην Δάφνη και στη συνέχεια πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου και παραδόθηκε, φέρεται να είχε προχωρήσει και στο παρελθόν σε κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον της.

Όταν… χάλασε η φάση

Ήταν στις 16 Ιουλίου όταν η μόλις 26 ετών Γαρυφαλλιά ανασύρθηκε νεκρή από τη θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο. H κοπέλα έκανε διακοπές με τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο, ενώ εκείνος αφού τη σκότωσε, υποστήριξε πως όλα συνέβησαν λόγω της «κακιά στιγμής».

Ο 30χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς, σε ό,τι αφορά τον θάνατο της φίλης του, «χάλασε η φάση».

Η σορός της Γαρυφαλλιάς έφερε κακώσεις στο κεφάλι που προκλήθηκαν από χτυπήματα του 30χρονου.

O ιατροδικαστής θεωρεί σίγουρο τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς και αναφέρει ότι το χτύπημα στο μάτι της κοπέλας προήλθε από γροθιά.

Η δολοφονία της Καρολάιν

Τον Μάιο, η 20χρονη Κάρολάιν Κράουτς στραγγαλίζεται από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, μπροστά στα μάτια της 11 μηνών κορούλας της.

Ο συζυγόκτόνος έστησε ολόκληρο σκηνικό για να πείσει τις αρχές πως η Καρολάιν δολοφονήθηκε από ληστές. Λίγες μέρες μετά ομολόγησε για το φρικτό έγκλημα.

Η έμφυλη βία

Η έμφυλη βία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ως κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16-44 ετών, ξεπερνώντας ακόμη και τον καρκίνο αλλά και τα τροχαία, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το 2017, η Eurostat κατέγραψε 854 γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας από μέλος της οικογένειας ή τον σύντροφο σε 16 χώρες-μέλη που παρείχαν τα σχετικά στοιχεία. Περισσότερες από 71 γυναίκες νεκρές τον μήνα από τον άνθρωπο που είχε τα κλειδιά του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των γυναικοκτονιών από τον σύντροφό τους έχει φτάσει ακόμη και το 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα 2013-2018 δολοφονήθηκαν συνολικά 69 γυναίκες, με την ενδοοικογενειακή βία υπόλογη για το 30,4%-50% των ετήσιων περιστατικών σε σχέση με το σύνολο των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο 2019, στην εκδήλωση με θέμα «Έμφυλη Βία και τις Κοινωνικο-πολιτικές Πρακτικές. Η ακραία περίπτωση της «Γυναικοκτονίας»:

  • 2.600 γυναίκες στην ΕΕ χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ενδοοικογενειακή βία.
  • Το 82% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει θύματα τις γυναίκες.
  • 1 στις 2 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως γίνεται από τους συζύγους/συντρόφους.
  • 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκά συνδικάτα – Οι υψηλές τιμές καυσίμων θα επιδεινώσουν τη φτώχεια σε όλη την ΕΕ
Επόμενο άρθροΦώτης Κουρμούσης – «Πέντε μέτρα για απαλλαγή από οφειλές σε Δημόσιο – Τράπεζες»