Τη διευκρίνιση πως το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού πρέπει να χορηγείται και σε νεφροπαθείς και σε διαβητικούς προχώρησε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος.

Με αφορμή και την κατάσταση της υγείας του Βασίλη Λεβέντη που διασωληνώθηκε λόγω κορονοϊού και πάσχει από υποκείμενο νόσημα, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθαρίζει ότι το εμβόλιο ενδείκνυται για νεφροπαθείς και διαβητικούς που θα πρέπει, όπως τόνισε, να είναι από τους πρώτους που θα προσέλθουν για την τρίτη δόση «καθώς σε αυτούς απευθύνεται χωρίς να υπάρχει αντένδειξη».

«Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις τα εμβόλια χρειάζονται στις κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων και νεφροπαθών», συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση στην πρόληψη καθώς το βασικό εργαλείο είναι ο γενικός εμβολιασμός. Για το πρώιμο στάδιο της μόλυνσης έχουμε όπλο τα αντιικά που λαμβάνονται από το στόμα και όχι ενδοφλέβια και μεταξύ αυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι τα μονοκλωνικά, με τρια κοκτέιλ, άλλα ενδομυικά και άλλα υποδόρια.

Και τα αντιικά που θα βγουν σε λίγο καιρό και θα χορηγούνται από το στόμα, δίνονται στο πρώιμο στάδιο της μόλυνσης ενώ για τις ΜΕΘ το οπλοστάσιο ενισχύθηκε με τα ανοσοτροποποιητικά που ακούσατε χθες από την ομάδα Γιαμαρέλλου και για την οποία είμαστε υπερήφανοι», είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται η έγκριση του φαρμάκου και εξήγησε ότι μπλοκάρει τις κυτταροκίνες, «μια καταιγίδα έντονης φλεγμονής που πολλές φορές είναι και το αίτιο της κακής έκβασης σε ασθενείς». Ο κ. Γώγος πρόσθεσε ότι παρόμοια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ, «για να ξέρει ο κόσμος ότι έχουμε οπλοστάσιο, είναι η κορτιζόνη και η δεξαμεθαζόνη, που είναι πολύ ισχυρός σύμμαχος».

Προηγούμενο άρθροΒόλος – 68χρονος έριξε… κουτουλιά σε αστυνομικό – Προηγήθηκε καβγάς με την πρώην σύζυγό του
Επόμενο άρθροMyHealth: Διαχείριση των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών σας μέσω εφαρμογής κινητού