Για τον προβληματισμό που προκαλούν τα κρούσματα στα σχολεία, τη δέσμη μέτρων που επίκειται αν συνεχίσει η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας και την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας με σημαντικό αριθμό στην περιοχή της Αττικής. «Στα αστικά κέντρα όταν υπάρχει αυτό το φαινόμενο, μπορεί τα προβλήματα αυτά να πολλαπλασιαστούν γρήγορα και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η εγρήγορση και η κλιμάκωση των μέτρων στην περιοχή αυτή», εξήγησε ο κ. Γώγος.

Απαντώντας στο πόσο πιθανό είναι να αποφασιστεί νέο lockdown, ο κ. Γώγος είπε: «Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα βγαίνει και μία καινούρια δέσμη μέτρων. Δεν θα φτάσουμε στο lockdown, είναι λίγο μακριά. Είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν άλλα μέτρα πριν. Ας πούμε μάσκα παντού, μέσα έξω, κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 00.00, περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ, αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων – όπως κινηματογράφοι, θέατρα. Το lockdown δεν το θέλει κανείς, είναι τραυματικό, το έχουμε ζήσει, το ξέρουμε και προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Αν δεν ληφθούν αυτά και αν η κατάσταση ξεφύγει, ίσως να φτάσουμε και σε αυτό, αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί».

Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αναφορικά με τα κρούσματα σε σχολεία, ο κ. Γώγος σχολίασε: «Είναι η αρχή και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία. Τα κρούσματα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή έρχονται προφανώς από την κοινότητα, δεν έχουν προλάβει να μεταδοθούν στα σχολεία. Έρχονται απέξω. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τήρηση των μέτρων και έγκαιρη διάγνωση κρούσματος. Όταν υπάρξει περιστατικό ύποπτο, πρέπει να μείνει σπίτι, και όταν διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να παρθούν τα επόμενα μέτρα, τα οποία είναι σαφώς καθορισμένα. Ένα κρούσμα σε τμήμα: Κλείνει το τμήμα, γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση. Δύο κρούσματα σε διαφορετικά τμήματα: Κλείνουν τα δύο τμήματα. Τρία κρούσματα και πάνω: Γίνεται επιδημιολογική διερεύνηση, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει το σχολείο, μπορεί και συγκρότημα να χρειαστεί να κλείσει.

»Όταν υπάρχει συρροή κρουσμάτων, πρέπει να γίνεται πολύ καλή διερεύνηση. Αν είναι αδερφάκια, ή γείτονες και βρίσκονται και εκτός σχολείου είναι αλλιώς. Αν όμως είναι άσχετα μεταξύ τους, χτυπάει το καμπανάκι για να κλείσει το συγκρότημα και να απολυμανθεί.

Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

»Τα σχολεία αντανακλούν την κοινότητα. Αν έξω αυξηθούν τα κρούσματα, θα διαχυθεί και στα σχολεία το πρόβλημα. Μπορεί να μπουν σε λειτουργία διαφορετική σχολεία σε μια περιοχή, σε μια πόλη, ή σε έναν νομό. Να λειτουργήσουν όπως τον Ιούνιο, εκ περιτροπής κλπ. Δεν το θέλουμε βέβαια αυτό. Είμαστε όμως πραγματικά προβληματισμένοι, αβέβαιοι και επιφυλακτικοί γιατί με τον ιό αυτό έχουμε συνηθίσει τέτοιες καταστάσεις».

Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά αν τα συγκρίνουμε με τον χειμώνα, είναι εν πολλοίς ασυμπτωματικά. «Κάνουμε πολλά τεστ, βρίσκουμε περισσότερα. Επομένως αυτό που κοιτάμε περισσότερο είναι ο αριθμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται, ο αριθμός πασχόντων, ο αριθμός ΜΕΘ, διασωληνωμένων και θανάτων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μέση κάλυψη των κρεβατιών ΜΕΘ – Covid στο 37,5 %. Στην Αττική όμως έχουμε μεγαλύτερη κάλυψη, στο 60-70%.

»Βέβαια, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές κλίνες ΜΕΘ Covid που δεν χρησιμοποιήθηκαν το καλοκαίρι γιατί δεν υπήρχε ανάγκη. Αυτές είναι έτοιμες, μπορούν να διατεθούν και επίσης γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανοίξουν κλίνες και σε άλλα νοσοκομεία που δεν είναι νοσοκομεία αναφοράς. Σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσουμε συνολικά σε πάνω από χίλιες κλίνες. Όσον αφορά στο προσωπικό, έχει γίνει προκήρυξη, έχουν βρεθεί πολλοί νοσηλευτές.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

»Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους γιατρούς, γιατί δεν είναι διαθέσιμοι πια, έχουν φύγει πολλοί στο εξωτερικό, έχουν βρει θέσεις… Θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα. Το Υπουργείο θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία ταχέως διορισμού όσων παίρνουν τις θέσεις στο ΕΣΥ. Μέχρι τότε υπάρχουν οι θέσεις διετίας ή τριετίας των επικουρικών. Αυτοί που έρχονται τώρα να βοηθήσουν τα νοσοκομεία, και μπράβο τους, θα πρέπει να πάρουν και μία προτεραιότητα για αργότερα».

Σαρόγλου: Να μιμηθούμε τις χώρες που τα πάνε καλύτερα 

Τη σημασία της συμμόρφωσης όλων με τα μέτρα υπογραμμίζει μιλώντας στην ΕΡΤ και ο παθολόγος λοιμωξιολόγος, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σαρόγλου.

Όπως αναφέρει ο κ. Σαρόγλου: «Με την κοινωνία ανοιχτή, σαφώς και θα υπάρχουν νέα κρούσματα, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν. Η επιτυχία μιας δράσης είναι πώς θα φτιάξεις τέτοιο σχεδιασμό, ώστε να μπορείς να τα εντοπίζεις και στη συνέχεια να ακολουθείς το πρωτόκολλο, ώστε και το σχολείο να συνεχίζεται, ή αν χρειάζεται να παίρνονται ειδικά μέτρα, ή το πολύ πολύ να κλείνει μία δομή. Όλο αυτό ακολουθεί ένα σχέδιο. Το μυστικό λοιπόν είναι όλοι μας, όπως και στη μάσκα, όπως και στις κοινωνικές συναντήσεις, να ακολουθούμε τις οδηγίες και το σχέδιο.

»Η προσπάθειά μας είναι να μιμηθούμε ή να ακολουθήσουμε τις χώρες οι οποίες είναι καλύτερες από εμάς στην ανταπόκριση στο δεύτερο κύμα. Ποιες είναι αυτές οι χώρες; Η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Νότιος Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και από κοντά μας η Ισλανδία. Αυτοί δεν έκαναν τίποτα μαγικά. Απλούστατα ακολούθησαν τις οδηγίες. Άρα το μυστικό το δικό μας είναι να υπακούουμε στους κανόνες που ήδη υπάρχουν. Αν το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι θα πετύχουμε, όπως και στο πρώτο κύμα.

»Η απόσταση βέβαια είναι το βασικό και η μάσκα συμπληρωματικό μέτρο. Μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε όλοι πιο αραιά. Όχι μόνο τα σχολεία, επιχειρήσεις με γραφεία, εργοστάσια… Εκεί πρέπει να ακολουθήσουμε τους ίδιους κανόνες».

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠοια είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης;
Επόμενο άρθροΕνημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα (live)