Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Novartis. Με μια πολυσέλιδη ανακοίνωση, ο παραιτηθείς επόπτης από την έρευνα της υπόθεσης Γιάννης Αγγελής δίνει τη δική του εκδοχή για το πώς έγιναν τα πράγματα στην πολύκροτη υπόθεση και υποστηρίζει ότι όλες οι ενέργειες του ήταν σε γνώση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζητά να διερευνηθεί άμεσα και σε βάθος η υπόθεση, αιτιολογώντας την χθεσινή του παραγγελία για πειθαρχικό έλεγχο του κ. Αγγελή.

Ο παραιτηθείς από την έρευνα για τη Novartis αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής στην πολυσέλιδη ανακοίνωση του υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι όλες οι ενέργειες του ήταν σε γνώση της προϊσταμένης του Ξένης Δημητρίου, η οποία έθεσε αδικαιολόγητα τις καταγγελίες του στο αρχείο, ενώ καταλόγισε στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς σπουδή στην άσκηση ποινικών διώξεων. Επίσης, ισχυρίζεται ότι για τα διαδραματιζόμενα κατά την έρευνα ήταν ενήμερος ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Ο κ. Αγγελής αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «μετά την σε βάρος μου διάδοση χαλκευμένων πληροφοριών και την προσπάθεια δημιουργίας σκευωρίας εναντίον μου (ότι δήθεν αρνήθηκα να παραλάβω σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία σε «στικάκι» για την υπόθεση Novartis), από πρόσωπο που στον χώρο της δικαιοσύνης είναι γνωστό ως «Ρασπούτιν» και μετά από την προσπάθεια «αποδόμησης» της προσωπικότητάς μου από φιλικά προς τον κ. Ρασπούτιν ΜΜΕ […] στον χώρο της ανώτατης δικαιοσύνης, όλοι γνωρίζουν ποιος κρύπτεται πίσω από το όνομα Ρασπούτιν, πλην όμως φοβούνται να τον κατονομάσουν για ευνόητους λόγους».

Στην Ελένη Τουλουπάκη ο κ. Αγγελής, καταλογίζει δικονομικές παραβάσεις και επιδίωξη άσκησης ποινικής δίωξης τύπου «όπως- όπως – τύπου fast track», σημειώνοντας ότι προέβη σε «δημιουργία απόλυτων ακυροτήτων» με τη λήψη ενόρκων καταθέσεων, ως μη έδει, αφού στη συνέχεια η ίδια θα επικύρωνε ως επόπτης τις δικές της δικονομικές ενέργειες «ως υφισταμένη του εαυτού της» και για «προειλημμένη απόφαση» για άσκηση ποινική δίωξης τύπου «όπως- όπως- τύπου fast track», χωρίς την προηγούμενη τήρηση του άρθρου 239 ΚΠΔ».

Παράλληλα ο κ. Αγγελής, στην ανακοίνωσή του απαντώντας στην αναφορά της κ. Τουλουπάκη περί αντιγραφής αρχείων από τον υπολογιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς επισημαίνει ότι αυτό έγινε με την έγκριση της κ. Δημητρίου. Υπογραμμίζει συγκεκριμένα ο κ. Αγγελής: ««Πράγματι αντέγραψα το Αρχείο της «Εισαγγελίας Διαφθοράς», με την έγκριση όμως και εν γνώσει της κας Εισαγγελέως Αρείου Πάγου. Τούτο αποφασίστηκε, προκειμένου «να βρεθεί άκρη στο αλλαλούμ», που επικρατούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς και ύστερα από συγκεκριμένες αντιφάσεις της διευθύνουσας αυτήν, σε συγκεκριμένες υποθέσεις (για τις οποίες φυσικά και θα καταθέσω ενόρκως)».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σε σημερινή δήλωσή του αρνείται ότι είχε ενημερωθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τέως επόπτη και συντονιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για τα διαδραματιζόμενα στην υπόθεση της Novartis και λέει ότι ο κ. Αγγελής του ανάφερε απλώς την «προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών».

Σε δήλωσή του ο κ. Καλογήρου διευκρινίζει ότι έχει «ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης» και συνεχίζει:
«Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία».

Πηγή: ΕΡΤ (Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά), ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤη γρηγορότερη μνήμη RAM παγκοσμίως σχεδίασαν ερευνητές του ΑΠΘ (video)
Επόμενο άρθροΚύπρος: Βρέθηκε η σορός της 6χρονης Σέρα (video)