Η Ελλάδα γίνεται ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, με έναν θαλάσσιο χώρο σαφώς πιο μεγάλο, δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα, στην εκπομπή GPS και στον Θάνο Σιαφάκα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρωτεργάτης της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο το 2004, Γιάννης Βαληνάκης.

Ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ακόμη ότι από το 2004 προσπαθούσε η τότε κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο και ότι ο ίδιος είχε έρθει αρκετές φορές στο Κάιρο με διάφορα προσχήματα ώστε να μην γίνει αντιληπτό το περιεχόμενο των συζητήσεων από τους Τούρκους. Ο πρώην υφυπουργός δεν απέκλεισε η Τουρκία, μετά και τη συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου να αποκτήσει ακόμη πιο επιθετική συμπεριφορά και να θελήσει να οδηγήσει τα πράγματα ίσως και σε έναν θερμό πόλεμο.

Εκείνο που πρέπει να γίνει, είπε ο κ. Βαληνάκης είναι να συνεχιστούν οι επαφές με την Αίγυπτο και για τα τμήματα που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί και με κοινή απόφαση, αν δεν υπάρξει συμφωνία, να παραπεμφθούν τα ζητήματα αυτά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στη διπλωματία θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορείς να έχεις το 110% των απαιτήσεων σου και ότι είναι σημαντικό όταν επιτυγχάνεται το 90% η και το 80%, όσοι διεκδικούν το 110%, απλά δεν ξέρουν από διπλωματία, κατέληξε στη συνέντευξη του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠροσλήψεις και νέα λεωφορεία για την αποσυμφόρηση των συγκοινωνιών (video)
Επόμενο άρθροΜειώνεται ο χρόνος αναμονής για τα διπλώματα οδήγησης