Οι πολίτες μπορούν πλέον να ενημερώνονται για το ασφαλιστικό ανά τακτά διαστήματα, καθώς θα εκδίδεται κάθε μήνα η έκθεση «Ήλιος», που περιλαμβάνει αναλυτική καταγραφή των στοιχείων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης. «Σήμερα, ξαναβάζουμε σε πορεία δημόσιας παρουσίασης και διαφάνειας την καταγραφή του ασφαλιστικού συστήματος, δημοσιεύοντας τις εκθέσεις «ΗΛΙΟΣ» από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2020» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «με την αναλυτική καταγραφή όλων των δεδομένων του ασφαλιστικού συστήματος, συνδυαστικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με το νόμο 4670/2020, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο στη Βουλή, διασφαλίζουμε τη θωράκιση, τη διαφάνεια, την απλούστευση, τη σταθερότητα, την επάρκεια και, κυρίως, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Ο υπουργός επισήμανε ότι το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» δημιουργήθηκε την 1η Ιουνίου του 2013 επί δικής του θητείας από τους υπαλλήλους του υπουργείου και την ΗΔΙΚΑ και «ήταν ένα πρωτοποριακό και αξιόπιστο σύστημα, που εγκαινίασε μία νέα εποχή διαφάνειας, ορθής καταγραφής και ενημέρωσης των δεδομένων του συστήματος της κοινωνικής μας ασφάλισης, που, μέχρι τότε, δεν γνωρίζαμε».

Με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», όπως ανέφερε, «χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά κάθε άγνωστη περιοχή του -μέχρι τότε- πολυδαίδαλου ασφαλιστικού συστήματος, νικήθηκαν οριστικά και αμετάκλητα οι «μαϊμού συντάξεις», ως συνέπεια της απόλυτης διαφάνειας, που επιτεύχθηκε στο σύστημα», ενώ πρόσθεσε: «αποκτήσαμε πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης».

Ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι πλέον, η αναλυτική ενημέρωση των πολιτών για το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι τακτική, καθώς θα εκδίδεται η μηνιαία έκθεση «ΗΛΙΟΣ».

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας: «Με την επανέκδοση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» φωτίζουμε ξανά όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού μας συστήματος, που για καιρό είχαν μείνει αδικαιολόγητα στο «σκοτάδι» από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας».

Τα τεύχη του «ΗΛΙΟΣ» μπορείτε να δείτε εδώ.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈως 1.000 ευρώ λαμβάνουν 4 στους 5 συνταξιούχους
Επόμενο άρθρο«Δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον μου»