«Στον πυρήνα της εργασιακής μεταρρύθμισης παραμένουν ως πυλώνες το οκτάωρο και το 40ωρο συνδυαστικά με ευελιξία, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας» επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει το υπουργείο στα μέσα Νοεμβρίου και θα θέσει σε εκτενή δημόσια διαβούλευση, όπως τονίζει με εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κοινωνικούς φορείς, επιδιώκοντας τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και την ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας, καταργούνται γραφειοκρατία και διοικητικά βάρη για τις επιχειρήσεις, ενώ διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός μέσα από την αυστηρή, ακριβή, και ηλεκτρονική παρακολούθησή της (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου).

«Για πρώτη φορά, δημιουργείται στο εργατικό δίκαιο της χώρας μας θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, μία νέα εργασιακή μορφή απασχόλησης, που η αναγκαιότητά της αναδύθηκε μέσα στην κρίση και ήρθε, για να μείνει» υπογραμμίζει ο αρμόδιος υπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι ενισχύεται σημαντικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο π.χ. περί ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και αίρονται βασικά αντικίνητρα για την πρόσληψη των γυναικών, καθώς με δίκαιο τρόπο στηρίζονται για πρώτη φορά ισότιμα και οι δύο γονείς.

Όπως επισημαίνει, το νομοσχέδιο ενσωματώνει επίσης συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization-ILO) και υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αξιοποιώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει: «Αλλάζουμε ριζικά το συνδικαλιστικό νόμο, μετά από 40 χρόνια, στην προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού μας κινήματος, κάνοντάς το πιο ελκυστικό στους εργαζόμενους και ανταποκρινόμενο στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Δικαίωμα στην απεργία με ισότιμο δικαίωμα στην εργασία».

Ο κ. Βρούτσης τονίζει, ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που χωρίς να θίγει τα εργασιακά δικαιώματα – αντίθετα τα ενισχύει – δημιουργεί μία νέα αγορά εργασίας σύγχρονη, όπως πραγματικά αξίζει στους εργαζόμενους και συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ψηφιακό ωράριο και κανόνες για την τηλεργασία μεταξύ άλλων στο ν/σ για την αγορά εργασίας

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗράκλειο: Ποινική δίωξη και ένταλμα σύλληψης για το διπλό μαχαίρωμα
Επόμενο άρθροΞεπεράστηκε το πρόβλημα υγείας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου