Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την κίνηση Ερντογάν να συναντηθεί με τον κ. Δένδια και αρνήθηκε για λόγους εθνικής διπλωματίας, να είναι περισσότερο συγκεκριμένος. Επεσήμανε ότι επί της αρχής η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου, άλλωστε πάντοτε όταν συνομιλούν -και πρέπει να συνομιλούν οι κυβερνήσεις – κακό δεν πρόκειται να παραχθεί. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, δεν μπορούν να γίνονται  άλματα υπό τις συνθήκες αυτές και πάνω απ’ όλα το πιο σημαντικό δεν είναι να υπάρχει επικοινωνία, το να υπάρχει επικοινωνία είναι αναγκαίο αλλά όχι επαρκές, το επαρκές είναι να υπάρχει και συνέπεια  στη στάση. Να μη μιλάμε με τους γείτονές μας και από την άλλη οι γείτονές μας για λόγους ενδεχομένως και εσωτερικούς να χρησιμοποιούν άλλη γλώσσα και βεβαίως να συνομιλούμε επί τη βάση μιας κοινής παραδοχής που δεν είναι άλλη από το Διεθνές Δίκαιο».

Σε ερώτηση εάν η συνάντηση Δένδια-Ερντογάν βάζει νέα δεδομένα και αν προθερμαίνεται συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Επαναλαμβάνω ότι η εθνική διπλωματία παραμένει ισχυρή και έτοιμη να απαντήσει σε κάθε ενδεχόμενο» είπε,  επισημαίνοντας ότι « κάποια στιγμή στο μέλλον θα συνομιλήσουν οι δύο ηγέτες και νομίζω ότι θα είναι καλό να συνομιλήσουν, αλλά αυτό θα προκύψει όταν θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα στα πράγματα και δεν είναι κάτι άμεσο».

Ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε ότι ενόσω είναι απολύτως αναγκαίο να συνομιλούν οι ηγεσίες των δύο χωρών – έτσι επιλύονται τα προβλήματα όπως αποδεικνύει η ιστορική μας διαδρομή – από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες βασικές παραδοχές σε ότι αφορά τα ουσιαστικά ζητήματα, όπως η συνέπεια σε ότι αφορά τις πράξεις και τα λόγια και από την άλλη πλευρά η πίστη στο διεθνές δίκαιο ως βάση επίλυσης διαφορών. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ ισχυρή διπλωματική θέση, έχει καλλιεργήσει διπλωματικές συμμαχίες με όλες τις περιφερειακές,  αλλά και τις διεθνείς δυνάμεις. Είναι μέρος της πολύ ισχυρής συμμαχίας της ΕΕ, έχοντας καταφέρει να αναγάγει τα ζητήματα των σχέσεων με την Τουρκία ουσιαστικά σε ευρω-τουρκικά θέματα, σε πλείστες περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ευρύτερης συζήτησης, δεν υπάρχει άλλη διαφορά πέρα από τη διαφορά της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Το πλαίσιο της συζήτησης είναι πολύ συγκεκριμένο. Αντιλαμβάνομαι ότι για λόγους εσωτερικούς υπάρχει κάποιες φορές μια λεκτική πλειοδοσία εκ μέρους της γείτονος. Η ουσιαστική όμως προαγωγή των σχέσεων θα γίνει μόνο όταν θα είναι αυστηρά οριοθετημένη, αυστηρά τυποποιημένη συζήτηση και βεβαίως να έχει μια κοινή αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο διέπει και τις δικές μας σχέσεις». 

 ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΛΙΒΥΗΣ 

Στην ερώτηση εάν μπορεί να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ελλάδας Λιβύης, να υπάρξει και πάλι κλίμα εμπιστοσύνης,  ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης των δυο χωρών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό ήταν από τους πρώτους ηγέτες που επισκέφθηκαν την Τρίπολη αμέσως μετά την ανάληψη της νέας πολιτικής ηγεσίας, υπάρχει πλέον μια γέφυρα και με την ΕΕ. Εκείνο που είναι κρίσιμο να ειπωθεί είναι ότι υπάρχει ένα περιθώριο απογαλακτισμού της Λιβύης από την προστασία της Τουρκίας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και οι δηλώσεις που έγιναν εκ μέρος του Λίβυου Προέδρου ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, ότι οφείλουμε να ακούμε και άλλες ισχυρές χώρες της περιοχής

ΠΑΝΔΗΜΙΑ – ΕΜΒΟΛΙΑ

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί σε Astra Zeneca Johnson & Johnson και εάν αυτό θα καθυστερήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι τηρείται απαρέγκλιτα το πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται πάντα στις παραδόσεις και να υπάρχει ευελιξία. «Τα νέα για το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J είναι ότι o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογήσει την αξιοπιστία και τις τυχόν παρενέργειες και είναι θέμα ημερών να έχουμε μια καλύτερη διάγνωση στα πράγματα. Υφίστανται κάποια θέματα με τις θρομβώσεις που εμφανίζονται ως παρενέργειες, θα περιμένουμε τις κατευθυντήριες γραμμές από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό. Εκείνο το οποίο φαίνεται είναι να προδιαγράφεται μια βασική γραμμή ότι το όφελος το οποίο επάγεται η χρήση του εμβολίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις τυχόν συνέπειες που αυτό θεωρητικώς μπορεί να έχει αλλά περιμένουμε να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα» Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι υπάρχει ένα καλό νέο αυτό της αύξησης των παραδόσεων της Pfizer στην ΕΕ. Τον Μάιο θα έχουμε ένα εκατομμύριο παραπάνω δόσεις της Pfizer. «Αυτό μας χαροποιεί και αναπτύσσονται και νέα εμβολιαστικά κέντρα… Ο εμβολιασμός προχωράει με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς, ήδη είμαστε στα 2,5 εκατ. δόσεις και η εκτίμησή μας είναι ότι μέσα προς τέλος Μαΐου θα έχουμε αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό εμβολιασμών, την άλλη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για το ηλικιακό γκρουπ 50-59 αλλά και η αντίστοιχη για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Καλούμε τους συμπολίτες μας να σπεύσουν για το εμβόλιο δεν είναι πράξη ατομική ευθύνης, αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί το σύστημα το υγειονομικό πιέζεται και γιατί οι συμπολίτες αυτοί παραμένουν ανεμβολίαστοι».

ΜΕΤΡΑ – ΠΑΣΧΑ

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στην ΚΟ που ζήτησε -προφανώς απευθυνόμενος στους υπουργούς- να μην γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται και εάν ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι υπάρχει πολυγλωσσία από τα κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε «ότι ακούνε τις εισηγήσεις των ειδικών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενεργούμε προπετώς και επίσης ότι αξιολογούν όλα τα δεδομένα. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες αποκλίσεις που καλό είναι να αποφεύγονται. Οι πολίτες είναι ψυχικά κουρασμένοι από την στέρηση της ελευθερίας, είναι αλήθεια ότι θέλουν να ακούνε μία γραμμή πληροφορίας».

Για το θέμα της υπερτοπικής μετακίνησης δεν μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι  έως τη Μ. Εβδομάδα μεσολαβεί πολύς χρόνος που όπως έχει αποδειχθεί στην πανδημία είναι μεγάλος. Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας από την επιτροπή και η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει.
Αρνήθηκε ότι υπάρχει σύγχυση στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση έχει σταθερή γραμμή, δήλωσε,  και δεν έχει παρεκκλίνει από τις εισηγήσεις των ειδικών και το μέτρο επιτυχίας κρίνεται και από την πίστη στα επιστημονικά δεδομένα. «Μπορεί καμία φορά στο λόγο να υπάρχει η προσωπική προσδοκία για το πώς θέλαμε να πάνε τα πράγματα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται επι των επιστημονικών δεδομένων και με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Ολοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει δημοσιονομική πίεση, οι οικονομικοί πόροι είναι πεπερασμένοι, όλοι έχουν κατά νου επειδή έχει υπάρξει μία τεράστια ενίσχυση των κλάδων που έχουν πληγεί, τα δημοσιονομικά μας είναι έχουν στενέψει αρκετά».

Στην παρατήρηση ότι και στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται το κλίμα σύγχυσης  και ότι υπάρχει η αίσθηση πως με την πίεση των δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να έχουν σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι αυτό ισχύει, «οι δημοσκοπήσεις, είπε, είναι φωτογραφία της στιγμής, δεν αποτελούν εργαλείο στην διαδικασία λήψης απόφασης. Εμείς στηριζόμαστε στον ορθό λόγο που παράγεται από την επιστημονική γνώση, ουδέποτε στην πανδημία λάβαμε υπόψη την προδιάθεση που διαμορφωνόταν στις δημοσκοπήσεις γιατί πέρα από το ζήτημα της προεπιλογής υπάρχει και ένα ζήτημα στην ψυχική κόπωση που υπάρχει, και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».

ΕΚΛΟΓΕΣ

Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει τέτοιου τύπου σκέψεις για πολιτικές διευθετήσεις, απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης εάν σκέπτονται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. « Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκλογές το δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι επέκεινα της πανδημίας η κοινωνία θα σταθεί όρθια και έχω την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Εχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτο εδώλιο οκτώ άτομα για το οπαδικό επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο 26χρονου Βούλγαρου
Επόμενο άρθροΝίκη των Χανίων στον Πειραιά, 10-8 τον Εθνικό