Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, με την ευκαιρία του δεύτερου κύκλου ανοίγματος επιχειρήσεων και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως είπε ο κ. Καββαθάς οι πρώτες εκτιμήσεις από το λιανικό εμπόριο, την εβδομάδα που προηγήθηκε, δείχνουν μια κινητικότητα 50% κάτω από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ από Τετάρτη-Πέμπτη υπήρξε πάγωμα στην αγορά. Μάλιστα κι όσες επιχειρήσεις λειτουργούσαν στο διάστημα των αυστηρών περιορισμών έχουν μείωση κύκλου εργασιών που φτάνει στο 70%.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε πως, εκ των πραγμάτων τα περισσότερα χρήματα έχουν πάει στους μεγάλους της αγοράς, ενώ από τις 700-800 χιλιάδες των επιχειρήσεων πήραν οι 55 χιλιάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Διαπίστωσε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, καθώς πάρα πολλοί δεν είδαν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται και επεσήμανε πως χρειάζεται να ανοίξει η δεύτερη Επιστρεπτέα, με συγκεκριμένους όρους, προσθέτοντας ότι έχει την διαβεβαίωση πως θα ανοίξει.
Όπως είπε ο κ. Καββαθάς, ο πρωθυπουργός διεκδίκησε από την Ευρ. Επιτροπή μέτρα οικονομικής στήριξης, όχι υπό την μορφή δανείων, αλλά, υπό μορφή επιχορηγήσεων και είναι καιρός η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγγύη της στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Ο κ. Καββαθάς εξήγησε πως «οι επιχειρήσεις ακόμη κι αν τους δινόταν η δυνατότητα δεν αντέχουν να πάρουν άλλα δάνεια, καθώς είναι φορτωμένες από την 10ετή κρίση που προηγήθηκε».
Και κατέληξε, συνοψίζοντας, πως «ρευστότητα, φοροαπαλλαγές και επιδότηση θέσεων εργασίας είναι οι 3 βασικοί άξονες, στους οποίους θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και βελτιώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, για να βγάλουμε την επιχειρηματικότητα σε μία μορφή κανονικότητας, ώστε να επιστρέψουμε στην πραγματική κανονικότητα».

 

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔευτέρα 18 Μα’ί’ου,ταινίες στην TV.
Επόμενο άρθροΛ. Μενδώνη: Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια