«Η Ελλάδα είναι ανάχωμα στις βλέψεις της Τουρκίας ειδικά όπως μεγιστοποιήθηκαν επί «αυτοκρατορίας» Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι τώρα του δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί και προς ανατολάς και προς νότο και προς δυσμάς (με την ναυτική βάση στον Αυλώνα) και ότι του δίνεται η δυνατότητα να παίξει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης χωρίς ενδοιασμούς. Οσα κάνει είναι η επιθυμία να εμφανισθεί η Τουρκία ως διεθνής δύναμη».

Ο κ. Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναφορικά με την τελευταία κρίση με την Τουρκία τόνισε επιπλέον ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σημειολογία και πιθανότατα να σχετίζεται και με την με το αυριανή προσευχή στην Αγιά Σοφιά, όμως η επιθετικότητα των ημερών πιστεύει ότι είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας, που δεν είναι σχέδιο Ερντογάν, αλλά σχέδιο πολλών ετών της χώρας.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία κρατάει πλέον αποστάσεις από την Ευρώπη, ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι «δεν έχει αποστρέψει εντελώς το πρόσωπό της, έχει σαφέστατα ενδιαφέρον να διατηρήσει τις καλές της σχέσεις με την Ευρώπη, όμως πλέον η Ευρώπη δεν την βλέπει όπως στην αρχή της δεκαετίας του 2000 που ήταν υποψήφιο μέλος και όλα φαίνονταν ότι θα όδευαν σε μία αίσια κατάληξη. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία θα μπορούσε να ελιχθεί έξυπνα στο χώρο της ΕΕ και να έχει ισχυρή παρουσία, που ούτως ή αλλιώς της το επιβάλλει και το μέγεθός της, ο Ερντογάν παρά ταύτα τα αναποδογύρισε και προτίμησε να ακολουθήσει άλλη οδό την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ευθεία και όχι τεθλασμένη».

Ο κ. Κακλίκης απαντώντας εάν αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν στρέφει στην Ευρασία το ενδιαφέρον του και την ανάπτυξη της Τουρκίας ως μία δύναμη της περιοχής, δήλωσε ότι «συμβαίνει αυτό, χωρίς όμως να εγκαταλείπει το ενδιαφέρον της Ευρώπης. Ουσιαστικά ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τις σχέσεις του πατώντας με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην Ασία, γερμένος περισσότερο στη δεύτερη. Με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ο Ερντογάν δεν έχει κατά νου τόσο να καθιερωθεί στους ομοθρήσκους του εντός και εκτός Τουρκίας, αλλά σημειολογικά θέλει να δείξει ότι κόβει τι σχέσεις του με το Κεμαλικό καθεστώς και ότι αναπτύσσεται -όπως είχε φανεί από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας- ότι στρέφεται σε άλλης μορφής διακυβέρνηση που δεν έχει καμία σχέση με τα δυτικά πρότυπα που πρέσβευε το κεμαλικο καθεστώς.

Αναφορικά με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Γερμανίας και των τελευταίων ημερών, ο κ. Κακλίκης επεσήμανε ότι έχει ενδιαφέρον που η Γερμανία επικεντρώνεται περισσότερο στα πολιτικά απ’ ότι στα οικονομικά όπως ξέραμε έως τώρα. «Η παρέμβαση της Καγκελαρίου με την επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο φαίνεται να είχε αποτέλεσμα, αλλά ο κ. Ερντογάν είναι τόσο απρόβλεπτος, που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτό μπορεί να έχει συνέχεια».

Γιατί προσπαθεί να δημιουργήσει την κρίση στην Αν. Μεσόγειο, ρωτήθηκε ο πρέσβης επι τιμή. Απάντησε ότι «ο κ και θεωρεί την Ελλάδα ανάχωμα στις βλέψεις αυτές. Το Καστελόριζο είναι εύκολος στόχος παιχνιδιού πάνω στον χάρτη, πολύ πιο εύκολος από άλλους. Είναι πολύ κοντά σ’ αυτόν και πολύ μακριά από την Ελλάδα. Αλλά αυτό όπως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες έχει ανατραπεί με την εγρήγορση της ελληνικής πλευράς και την αποφασιστικότητά της να είναι εκεί παρούσα».

Στο ενδεχόμενο να στοχεύει και την Αίγυπτο αυτή τη φορά ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι «ο κ. Ερντογάν ξέρει πολύ καλά εάν υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας Αιγύπτου, το πεδίο που παράλογα έχει αναπτύξει στη Μεσόγειο με τους διαδρόμους ΑΟΖ που έχει δημιουργήσει με τη Λιβύη, θα κοπεί στα δυο και αυτό τον ανησυχεί. Βέβαια θα πρέπει να πούμε, ότι το Καστελόριζο, από πλευράς Αιγύπτου δεν «έπαιζε» ποτέ στις συνομιλίες και δεν ξέρω τι γίνεται στην παρούσα φάση, αλλά νομίζω ότι είναι εκτός συζήτησης.

Ο κ. Κακλίκης σχετικά με την απουσία των ΗΠΑ από την ευρύτερη περιοχή και τα προβλήματα που δημιουργεί η απουσία αυτή, τόνισε ότι πράγματι επηρεάσει τις ισορροπίες της περιοχής, γιατί ο Αμερικανικός παράγοντας είχε μέσα επιβολής των επιθυμιών του σε ποιονδήποτε «άτακτο» σύμμαχό του αυτή τη στιγμή είναι απών.

«Το κενό που δημιουργείται προσπαθεί να αξιοποιήσει η Τουρκία εξ’ ου και η παρουσία της στη Λιβύη μαζί με την Ρωσία, αυτό είναι ένδειξη εξασθένισης του δυτικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή και απλώς με μικρότερες δυνάμεις, όπως η Γαλλία, προσπαθεί να δηλώσει την παρουσία του. Ο κ. Ερντογάν εκμεταλλεύεται και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι σε προεκλογική περίοδο και ότι ενδεχομένως ο κ. Τραμπ να μην είναι και πάλι πρόεδρος και κατά συνέπεια προσπαθεί ότι μπορεί να πετύχει έως την 3η Νοεμβρίου».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕμ. Μακρόν: Να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Α. Τσίπρα – ert.gr