«Είναι προφανές ότι μπροστά στη μεγάλη απομόνωση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένα πυροτέχνημα, που θα έχει την τύχη κάθε πυροτεχνήματος» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ σχολιάζοντας την πληροφορία ότι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχόμενων, Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους για τη σύσταση ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στα Βαρώσια, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

«Η Τουρκία με δική της ευθύνη έχει βρεθεί σε μια προϊούσα απομόνωση την οποία επιβεβαιώνουν οι σημερινές αποφάσεις της Ευρώπης. Προσπαθεί να αντιδράσει σε αυτήν την απομόνωση και στην πραγματικότητα την επιτείνει» υπογράμμισε.

Το θέμα σχολίασε και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος καλεσμένος στην ίδια εκπομπή ο οποίος σημείωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί δραματικός τόνος σε αυτήν την κίνηση της Τουρκίας, ωστόσο πρέπει να αναλυθεί. «Δεν είναι η πρώτη φορά που όταν συμβαίνει κάτι που δεν διευκολύνει την Τουρκία ανακινείται θέμα Αμμοχώστου. Όμως στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ένα νέο στοιχείο, που κάνει ακόμα πιο πολύπλοκη τη σκακιέρα στην ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε πως ήρθε η ώρα «για ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια» και πως η ομάδα θα διαπιστώσειτα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική – όπως ανέφερε – που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Θα ενημερώσουν επίσης την επόμενη περίοδο και τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού μορφώματος, αλλά και τη «βουλή» του ψευδοκράτους σχετικά με το θέμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤης έκαναν Αγωγή γιατί τους αποκάλεσε ρατσιστές
Επόμενο άρθροΘέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (video)