Από τον σπασμωδικό τρόπο που αντιδρά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του προέδρου Ερντογάν, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας την Τετάρτη στον Ανδρέα Παπασταματίου («Απολύτως Σχετικό»), στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Λίγες μέρες πριν ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα τολμήσει ο Ερντογάν να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση στο Βερολίνο διπλωματικών συμβούλων της Γερμανίδας καγκελαρίου, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι θετικό να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, διευκρίνισε όμως ότι αυτό έχει νόημα όταν συζητάμε εκεί τα κρίσιμα θέματα. Και υπογράμμισε ότι στη συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν που είχε προηγηθεί της απόφασης για την Αγία Σοφία, δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό, αλλιώς δεν θα αιφνιδιαζόταν η κυβέρνηση.

Ειδικά για την τριμερή συνάντηση είπε: «Θετικό ότι έγινε η συνάντηση, αλλά γιατί να μείνει μυστική;». Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ασκούσε κριτική, αφού υποστηρίζει την επικοινωνία και συμπέρανε ότι «προφανώς έγινε έτσι γιατί αισθάνεται υπό μία ιδιόμορφη ομηρία ο πρωθυπουργός απέναντι στην ακραία δεξιά του πτέρυγα». Ανέφερε δε ως παραδείγματα τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά και των κυρίων Βορίδη και Γεωργιάδη.

«Είναι δυνατόν να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών;» αναρωτήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να εμφανιστεί απλώς ως ο ηγέτης μιας ισχυρής περιφερειακής δύναμης, θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης ολόκληρου του σουνιτικού Ισλάμ και επεσήμανε πως έχουμε χάσει την πρωτοβουλία κινήσεων απέναντι στην Τουρκία, ενώ, όπως είπε, το 2019 όταν είμασταν κυβέρνηση εμείς θέταμε τα ζητήματα και ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε το σημαντικό όπλο των κυρώσεων, που έπρεπε όμως στη συνέχεια να εξειδικευτούν, αλλά αυτό θα γίνει αν η διπλωματία μας ξαναγυρίσει σε ενεργητικούς τόνους. «Το ζήτημα είναι να πάμε με τη δική μας ατζέντα», τόνισε.

Για τις σημερινές εκλογές στη Β. Μακεδονία, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η αντιπολίτευση εκεί φαίνεται ότι ακολουθεί τα βήματα της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή μετά από μία ηχηρή κριτική με έντονα στοιχεία δημαγωγίας έχει αποδεχτεί τον αναπόφευκτο και εν τέλει θετικό ιστορικό χαρακτήρα της Συμφωνίας.

Θέλω να πιστεύω ότι ο λαός της Β. Μακεδονίας με την επιλογή του θα βρεθεί με την σωστή μεριά της Ιστορίας, κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠλαστά πιστοποιητικά αρνητικών τεστ εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα (video)
Επόμενο άρθροΚαλοκαιρινές διακοπές και σπορ στην εποχή του κορωνοϊού