Τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ κάνοντας λόγο «για μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα». Μιλώντας στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ μιλά σαφώς για λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. «Η πολιτική και η νομική απόφαση έχει ληφθεί, μένει η εξειδίκευση των μέτρων», υπογράμμισε.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελούν μια διμερή διαφορά – Αντίθετα, αφορούν τα σύνορα και την ΑΟΖ της ίδιας της ΕΕ», τόνισε συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία με δική της ευθύνη έχει βρεθεί σε μια προϊούσα απομόνωση την οποία επιβεβαιώνουν οι σημερινές αποφάσεις της Ευρώπης».

«Δε θέλουμε να στοχοποιήσουμε την Τουρκία, αλλά να στείλουμε ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της πρέπει να λάβει τέλος» είπε  ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει διασφαλίσει μέσω και των τριμερών σχημάτων συνεργασίας της στη ΝΑ Μεσόγειο την αναγκαία διπλωματική ισχύ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επίδειξης ισχύος της Τουρκίας».

«Η συνολική καταδίκη ακυρώνει την προσπάθεια της να γκριζάρει και να αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο» είπε συμπληρώνοντας πως «μεσοπρόθεσμα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επιτυγχάνεται η εκτόνωση των εντάσεων και η απομείωση της πιθανότητας ατυχήματος».

«Αποτελεί επίτευγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι αποτελούμε πλέον εξαγωγέα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους μας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας τη σημασία του να διατηρηθεί ανοικτή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, κάτι που ωστόσο «οι συμμαχίες που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα διασφαλίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με όρους πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Παρακολουθείστε την εκπομπή

Πηγή ΕΡΤ, ΥΠΕΞ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟΗΕ: Προς δημοσίευση η έκθεση για τη δολοφονία Κασόγκι
Επόμενο άρθρο«Βραδιές Κινηματογράφου, Μουσικής & Θεάτρου 2019» στη Νέα Ιωνία