Στην ΕΡΑσπορ 101,8 και την εκπομπή «Κάνε παιχνίδι μόνος σου» βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (ΓΓΑ), Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο πρώην διεθνής πολίστας και ρέκορντμαν συμμετοχών για τα ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα με 511 συμμετοχές στην εθνική ανδρών, φιλοξενήθηκε στην συχνότητα του δημόσιου αθλητικού ραδιοφώνου και παραχώρησε συνέντευξη, δίνοντας απαντήσεις για όλους και για όλα στον Τάσο Επιτρόπου.

Αναφέρθηκε στην τιμητική, όπως είπε, πρόταση του πρωθυπουργού για τη θέση του ΓΓΑ, για το «Ποτάμι», για την ελληνική πολιτική σκηνή και φυσικά για τη μεγάλη του αγάπη που δεν είναι άλλη από την υδατοσφαίριση.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς αποτελεί αθλητή ορόσημο στον ελληνικό και όχι μόνο αθλητισμό, καθώς έχει αγωνιστεί σε πέντε (5) Ολυμπιακούς Αγώνες (1984, 1988, 1992, 1996, 2000), τέσσερα (4) Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1986, 1990, 1994, 1998), οκτώ (8) Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1985, 1987, 1989, 1991, 1993, 1995, 1997, 1999) και πέντε (5) Παγκόσμια Κύπελλα – FINA CUP (1987, 1993, 1995, 1997, 1999).

Ο Γιώργος Μαυρωτάς ήταν ο πρώτος Έλληνας υδατοσφαιριστής που έπαιξε στη μικτή κόσμου (Βουδαπέστη, 1999). Το 2002 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ύστερα από 25 χρόνια στο Ν.Ο.Β. (Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης), αλλά το 2014 επέστρεψε για να αγωνιστεί με την ομάδα του Υδραϊκού στο πρωτάθλημα της Α1.

Χαρακτηριστικές στιγμές της εκπομπής ήταν οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις του Γιάννη Γιαννουρή, πρώην προπονητή του Γιώργου Μαυρωτά, όπως και αυτή του πρώην συμπαίκτη του, Γιώργου Αφρουδάκη. Ακόμη στην εκπομπή μίλησε και ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής, ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγάλα επιτεύγματα του νυν ΓΓΑ, ως αθλητή.

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε:

Για το «σύστημα αξιολόγησης ΧΙΛΩΝ» και τα παράπονα ομοσπονδιών για την επιχορήγηση που έλαβαν: «Πάντα υπάρχουν παράπονα. Μπορεί μία μεταρρύθμιση να είναι καλή για τους πολλούς, όμως την ίδια στιγμή ξεβολεύει κάποιους λίγους, που έχουν όμως δυνατή φωνή. Το σύστημα αξιολόγησης το εφαρμόσαμε κατά 20%. Εφαρμόσαμε 70% την πεπατημένη και 10% τις αθλητικές προτεραιότητες, δηλαδή αν είχαν αθλητές στις ολυμπιακές ομάδες. Βάλαμε τέσσερα κριτήρια σημαντικά, το μέγεθος της ομοσπονδίας, τις διακρίσεις, τη δραστηριότητα και τη διακυβέρνηση. Με βάση αυτά βγήκε μία αξιολόγηση. Η ΚΟΕ ήταν καλή, ο ΣΕΓΑΣ ήταν καλός, αλλά τα ποσά στον προϋπολογισμό είναι αναλογικά δεν βγαίνουν με το μάτι. Μετά ήρθε ο κορωνοϊός και τα 17,7 εκατ. ευρώ, που είχαμε για τις ομοσπονδίες δεν τα αυξήσαμε, διότι τελικά το 2020 δεν ήταν ολυμπιακή χρονιά. Χρειάστηκε να δώσουμε κάποιους παραπάνω πόρους στα σωματεία, που είναι τα βασικά κύτταρα και δεν έπρεπε να νεκρώσουν και έτσι βρέθηκαν μερικές ομοσπονδίες να πάρουν κάποια χρήματα λιγότερα. Όμως, αυτές οι ομοσπονδίες δεν έκαναν τα ταξίδια που ήταν να κάνουν αυτήν την περίοδο. Υπάρχουν ομοσπονδίες με κατά μέσο όρο 500.000 ευρώ για ταξίδια σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τώρα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα λεφτά για άλλους λόγους, που θα μας τους πουν όταν θα κάνουν αναπροσαρμογή προϋπολογισμών».

Για την ενίσχυση των σωματείων: «Δεν έχουν πόρους από τις ακαδημίες, με αποτέλεσμα για να ξαναπάρει εμπρός ο σωματειακός αθλητισμός να χρειάζεται μία ένεση, ένα σχέδιο Μάρσαλ, για να παραμείνουν ζωντανά τα σωματεία και να μην έχουν σβήσει έως ότου περάσει η κρίση. Για αυτό υπάρχει η μέριμνα με τα 12 εκατ. ευρώ. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό που το σκέφτηκε και ήταν δεκτικός μετά την εισήγηση του υφυπουργού. Ετσι, θα πάνε 12 εκατ. ευρώ στα σωματεία με το Μητρώο που δημιουργούμε, με κριτήρια, ανάλογα με το ποιος δουλεύει και ποιος είναι νοικοκυρεμένος και όχι με το ποιος έχει τη σφραγίδα».

Για τον περιορισμό των θητειών στις ομοσπονδίες: «Αυτό με τις θητείες δεν είναι δική μας παραξενιά και εμμονή. Υπάρχει σαν οδηγία και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό θέλει συγκεκριμένο αριθμό θητειών, ώστε να υπάρχει εναλλαγή, γιατί έτσι υπάρχει εξέλιξη. Το να βαλτώνουν οι καταστάσεις και να δημιουργούνται κατεστημένα είναι κάνει το οποίο δεν το θέλει το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Για την αναδρομική ισχύ που έχουν ζητήσει κάποιοι: «Αν έχει κάνει κάποιος τέσσερις και πέντε θητείες, του να πεις ότι έχει ακόμη δύο ή τρεις, δηλαδή ήμαρτον… Είναι σαν να μην ισχύει το μέτρο. Εχει αναδρομική ισχύ ο ΕΝΦΙΑ. Δεν σου λένε ότι θα πληρώνεις φόρο για τα σπίτια που θα αποκτήσεις αλλά για αυτά που έχεις».

Για τις προετοιμασίες αν έρθει 2ο κύμα κορωνοϊού: «Νομίζω είμαστε σοφότεροι. Το αθλητικό κίνημα έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα και πειθαρχία στα αγωνιστικά πρωτόκολλα. Εχουμε βάλει τις βάσεις, έχουμε δει τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει και από το Σεπτέμβριο θα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι. Ο αθλητισμός στη μάχη με τον κορωνοϊό έχει δείξει πολύ καλά δείγματα».

Για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα: «Υπάρχουν φωνές να ανοίξουν τα γήπεδα. Εχει κάνει αίτημα και ο ΟΦΗ να παίξει με κόσμο με τον Ολυμπιακό. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι γιατροί, οι οποίοι είναι πολύ επιφυλακτικοί σε αυτά τα θέματα. Στις πρώτες προσπάθειες που κάναμε με τη Super League να μπουν συγκεκριμένοι φίλαθλοι με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ήταν επιφυλακτικοί και δεν τους αδικών. Για παράδειγμα στη Σερβία που τους άφησαν ελεύθερους είδαμε ότι ξανακύλησαν».

Για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού: «Στο θέμα του Βοτανικού υπάρχει βούληση από τον Δήμο να βοηθήσει. Δεν μπορεί όμως να τα κάνει όλα η Πολιτεία, ο Δήμος και η Περιφέρεια. Πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο επιχειρηματικό πλάνο για να μπορεί να είναι βιώσιμη η εγκατάσταση».

 

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΑΣΠΟΡ, sports.ert.gr

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπέρριψε την προσφυγή της Σάντος για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα
Επόμενο άρθροΑγριεύει η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα