Ο Γιάννης Μπούγας, πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Ο κ. Μπούγας είπε ότι η ουσία του σκανδάλου Novartis είναι οι αθέμιτες πρακτικές της εταιρίας με παρεμβάσεις σε γιατρούς και άλλα παρένθετα πρόσωπα προκειμένου να συνταγογραφούνται φάρμακά της. «Γι’ αυτό δεν έχω ακούσει τίποτα κι αυτό είναι το μείζον ζήτημα, διότι από αυτό το κομμάτι το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε ενδεχομένως να διεκδικήσει αποζημιώσεις» υπογράμμισε.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Προανακριτικής, «εντός των προσεχών ημερών θα ολοκληρωθεί η αποδεικτική διαδικασία, ώστε να συζητήσουμε το πόρισμα και να το υποβάλλουμε στην Βουλή».

Ερωτηθείς ο κ. Μπούγας για τυχόν επανάκληση του κ. Παππά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, απάντησε πως δεν βλέπει να προκύπτει λόγος να κληθεί (εκ νέου) ο κ. Παππάς. «Ο ίδιος δεν μας ζήτησε να τον καλέσουμε» συμπλήρωσε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για αποδοχή προϊόντος υποκλοπής από την Προανακριτική, ο κ. Μπούγας είπε «ο  κ. Παππάς μας έδωσε απολύτως ρητά την συναίνεσή του να ακούσουμε το ηχητικό» και υποστήριξε ότι κατά πολλές απόψεις, όταν μια συνομιλία ανάγεται στην δημόσια σφαίρα δεν μπορεί να υπάρχει υποκλοπή, διότι το δημόσιο αγαθό που διακυβεύεται είναι υπέρτερο του απορρήτου των ιδιωτικών συνομιλιών.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής διευκρίνισε ότι η διαρροή του περιεχομένου του ηχητικού και του απομαγνητοφωνημένου κειμένου δεν είναι ευθύνη της Επιτροπής, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «εγώ αποσφράγισα το αποδεικτικό υλικό όταν είχε ήδη ξεκινήσει να αναφέρεται το περιεχόμενό του στα ΜΜΕ».

Υπογράμμισε πάντως πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι ένας πρώτος τη τάξει υπουργός συνομιλεί σε πολύ οικείο τόνο με έναν επιχειρηματία για εκκρεμείς υποθέσεις του στη Δικαιοσύνη και διαπραγματεύεται τη λύση τους.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παππά, ότι το ηχητικό είναι προϊόν, όχι μόνο υποκλοπής αλλά και αλλοιωμένο ως προς το περιεχόμενο, ο κ. Μπούγας είπε ότι ομόφωνα αποφάσισε η Επιτροπή να σταλεί το USB στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και ο κ. Παππάς με μια απλή αίτησή του μπορεί να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη από τον Εισαγγελέα για το αν το ηχητικό είναι προϊόν επεξεργασίας.

Ο κ. Μπούγας διευκρίνισε πως σε ότι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν ευθύνη συμμέτοχου, αυτά θα αναφέρονται στο πόρισμα, αλλά «σύμφωνα με την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν μπορούμε να τα καλέσουμε για παροχή εξηγήσεων». Αυτά θα τα αναλάβει το Δικαστικό Συμβούλιο μετά, εφ’ όσον αποφασιστεί δίωξη για το πολιτικό πρόσωπο.

Κατέληξε δε ότι «σ’ αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να γίνει δίωξη άλλου πολιτικού προσώπου, ούτε μετά την δίωξη της Βουλής γιατί πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της πρότασης, απόφαση από τη Βουλή και συγκρότησης ή έρευνας από Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή».

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠιστώνεται την Παρασκευή σε 7.551 δικαιούχους
Επόμενο άρθροΣυμφώνησαν Ρόμα και Γιουνάιτεντ για τον Σμόλινγκ