«Αυτό που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία 24ωρα δεν αποτελεί μέρος του προσφυγικού προβλήματος αλλά μια ασύμμετρη απειλή με την μαζική προσπάθεια πολιτών τρίτων χωρών να παραβιάσουν τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα Ευρωπαϊκά» είπε στο Δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσπάθειας μαζικής εισόδου στην επικράτεια, ο Γ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως ενισχύονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος με προσωπικό και αυξημένες περιπολίες. «Όσο υπάρχει υποκινούμενη μαζική μετακίνηση πολιτών προς την Ελλάδα, έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της πατρίδας», είπε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και συνεχάρη το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την υπερ-προσπάθεια επί 24ωρης βάσης που καταβάλλουν τις τελευταίες ημέρες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο περιστατικό με την εμπλοκή τουρκικού σκάφους, επιβεβαίωσε πως τουρκική ακταιωρός συνόδευσε λέμβο με μετανάστες και πρόσφυγες ως την Ελληνική οριογραμμή, καταγγέλλοντας πως οι διακινητές έχουν εντολές να ανατρέπουν τις λέμβους, ώστε το περιστατικό να μετατραπεί σε υπόθεση έρευνας και διάσωσης.

«Το Λιμενικό Σώμα σώζει την ανθρώπινη ζωή, καταφέραμε και σώσαμε τους 47 επιβαίνοντες. Για μιά ακόμη φορά, η Τουρκία χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο παράγοντα για να επιτύχει τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις της. Οι άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, έχουν σώσει χιλιάδες ζωές. Αυτή την ώρα εθνική προτεραιότητα είναι η προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας» συμπλήρωσε ο Γ. Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης θα ενεργοποιήσει τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά, αφού η Ευρώπη οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας να προστατέψει τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Επιβεβαίωσε επίσης την άμεση εφαρμογή σχεδίου στήριξης των Ελληνικών δυνάμεων από την Frontex τις επόμενες μέρες με προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα.

Απαντήσεις για οπτικό υλικό που δείχνει απώθηση μεταναστών ζητά ο Ν. Σαντορινιός

Να δοθούν άμεσα απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας αναφορικά με βίντεο «που δείχνουν σκάφη του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ να απωθούν βίαια βάρκες μεταναστών», ζητά ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Αναφέρει ειδικότερα ότι «τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και blogs, βίντεο που δείχνουν σκάφη του λιμενικού να απωθούν βίαια βάρκες μεταναστών» και ότι στις εν λόγω σκηνές, «φαίνεται μάλιστα να γίνεται χρήση βολών εκφοβισμού».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ παρακάμερα του Παναθηναϊκού από τη νίκη επί του Βόλου
Επόμενο άρθροΤην Τρίτη κυκλοφορούν τα εισιτήρια του πρώτου αγώνα με τη Γουλβς