«Δεν είναι μαγικό, είναι η εφαρμογή της επιστήμης», δήλωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ για την ανάρτησή του με την οποία προειδοποιούσε, λίγες ώρες πριν τα 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν αφορά τον ελλαδικό χώρο.

«Στην ακριβή πρόβλεψη κρίσιμο ρόλο έπαιξαν οι σεισμογράφοι που διέθεσε η ομάδα μας σε έξι σχολεία της Τουρκίας για εκπαιδευτικά προγράμματα», αποκάλυψε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βαν.

«Με τον Παναγιώτη Βαρώτσο  έχουμε μεθοδολογία 30 ετών, εντοπίζοντας με μεγάλη ακρίβεια  περιοχή αλλά και μέγεθος σεισμού.Παρατηρούσαμε το συγκεκριμένο σημείο στην Τουρκία από τις 27 Δεκέμβρη όπου σημειώθηκε  δόνηση  5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διευκρίνισε.

«Πιθανότητες  40% για 5 Ρίχτερ στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα»

Μετά τα 6,8 περιμένουμε μετασεισμό μια τάξη μεγέθους κάτω από τον κύριο, δηλαδή 5,8, δήλωσε ο κ. Χουλιάρας και χαρακτήρισε ακατανόητα και ακραία κινδυνολογικά τα σενάρια συναδέλφων για μεγαλύτερο σεισμό, αφού όπως είπε οι πιθανότητες είναι ως 2%. 

«Όπως και μετά τον σεισμό στον 6,8 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο, οι πιθανότητες να σβήσει με φθίνουσα σεισμική ακολουθία είναι 80%. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε κρεμαστάρι την χειρότερη εκδοχή που έχει ελάχιστες πιθανότητες», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί»

Σε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ, συνήθως υπάρχει αντίδραση σε ακτίνα 150-200 χιλιομέτρων,οπότε η Ελλάδα που είναι 1500 χιλιόμετρα μακριά δεν αναμένεται να επηρεαστεί, επισημαίνει ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

Τα 5,6 Ρίχτερ απένται από τη Λέσβο έδωσαν 87% πιθανότητες για μεγάλο σεισμό, αλλά όχι προς Ελλάδα, επειδή ήταν το ανατολικό κομμάτι διεγερμένο και όχι το δυτικό που βρίσκεται απέναντι από τα νησιά μας», εξήγησε.

«Υπάρχει διαδικασία»

«Κάθε μήνα εξετάζω τις επικίνδυνες περιοχές της Ελλάδας και τις δίνω στην Πολιτική Προστασία» , ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι το 2008 ο Παναγιώτης Βαρώτσος κατέγραψε ανωμαλίες στο ηλεκτρικό σήμα από περιοχή της Πάτρας και με στατιστική ανάλυση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ανδραβίδα. «Είχαμε ενδείξεις, δώσαμε την περιοχή στον τότε αρμόδιο υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, και κρυφά κινήθηκε ο στρατός, κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι τίποτα έτσι σε μισή ώρα μετά τον σεισμό είχαν στηθεί τέντες, νοσοκομεια κτλ.», ανέφερε.

«Κάθε μήνα δίνουμε χάρτη πρόβλεψης 3-7 ημερών, όπως οι μετεωρολόγοι»

Κάθε μήνα δίνουμε χάρτη στην Πολιτική Προστασία για 2-3 περιοχές ώστε να γίνουν οι κτηριακοί έλεγχοι . Από το 1989 έχει ελεγχθεί μόνο το 20% κτηρίων της Αττικής και μέχρι τώρα πέφτουν σοβάδες, επισήμανε και αναφέρθηκε αντίστοιχα στην Ηλεία όπου βγήκε ακατάλληλο το 30% των κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων σχολείων.

Δυστυχώς ουδέποτε από το 1981 το δίκτυο ΒΑΝ δεν έχει λάβει κονδύλι από το ελληνικό κράτος ενώ μας  χρηματοδοτεί η ιαπωνική κυβέρνηση,  υπενθύμισε.

ΕΡΤ-Εκπομπή «Από τις 6»

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΞεκινά ο 6ος Κύκλος μουσικών δραστηριοτήτων «Χειμωνανθός» στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου
Επόμενο άρθροΗ μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων θα παραμείνει ανεξίτηλη και ζωντανή, αναφέρει το ΥΠΕΞ