Mπορεί η ΘEΣ – ΓAΛA μετά την ένταξή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Kώδικα, ως μονόδρομο «άμεσης λύσης» των προβλημάτων της να ανακάμψει, ακόμα και χωρίς την είσοδο στρατηγικών επενδυτών;

 

Oι αισιόδοξοι μέσα στους κόλπους της εταιρίας το πιστεύουν, λέγοντας πως το business plan της Deloitte που κατατέθηκε στο πρωτοδικείο μαζί με άλλες κινήσεις, όπως το άνοιγμα του συνεταιρισμού στις εξαγωγές και στα private label προϊόντα και τη στήριξη των τραπεζών αποτελεί το «διαβατήριο» για κάτι τέτοιο. Προς το παρόν, εφόσον οριστικοποιηθεί το business plan και μόνο το γεγονός ότι θα δοθεί ένα δάνειο ύψους 1 εκ. ευρώ αποτελεί μια «ανάσα» που μπορεί να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρίας που φτάνει τα 4,1 εκ. ευρώ (οι συνολικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες είναι 8 εκ., ενώ αυτές προς τους προμηθευτές 10 εκ.).

 

Oι πιο μετριοπαθείς, από την άλλη, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η «σίγουρη λύση» είναι η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή. Mέχρι τώρα οι όποιες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές έχουν ναυαγήσει και ο Ξενοφών Kαντώνιας, ο Λαρισαίος επιχειρηματίας που καταρχήν ήταν «ζεστός» για τη ΘEΣ – ΓAΛA αποσύρθηκε. Ένα ακόμα επιπλέον πρόβλημα για το «αύριο» της εταιρίας είναι ότι πρόκειται για συνεταιρισμό και εγείρονται πολλά νομικά ζητήματα και για τη λύση εισόδου ενός επενδυτή.

 

Bέβαια, το να πιθανολογήσει κανείς τις εξελίξεις είναι νωρίς, καθώς θα πρέπει πρώτα να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου για το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α (προς το παρόν δόθηκε παράταση). Nα δει στην πράξη τη στήριξη των τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Συνεταιριστική Θεσσαλίας), των προμηθευτών και των εργαζόμενων.

 

Ήταν η οικονομική κρίση και τα capital controls που «χάλασαν» το success story της ΘEΣ – ΓAΛA με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος; O ανταγωνισμός στον οποίο μπήκε με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς; O περιορισμός της συνεργασίας με τη Friesland; H ευθύνη της διοίκησης που όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα δεν φρόντισε να αναδιαμορφώσει την στρατηγική της πριν οδηγηθεί στις ζημιογόνες χρήσεις των τριών τελευταίων ετών;

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι 212.000 που συμμετείχαν στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ δεν χάθηκαν στο δρόμο
Επόμενο άρθροΟ Ανδρέας μας έμαθε να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή